Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Nationaldagsfirandet behöver nytänkande! | En uppmaning till Sundsvalls politiker! »

Kritiken mot EU finns där - trots valresultatet!
Stafrin | 08 Juni, 2009 00:52
Business as usual. Så sammanfattar jag dagens EU-val. De stora partierna tappar stort, men inte mer än att skillnaden mellan dom är nästan samma som för fem år sen. De små partierna går framåt, men inte tillräckligt för att det ska göra nån skillnad. Med andra ord så kommer det inte hända ett dugg egentligen i EU de närmaste åren. Men frågan tycker jag är; betyder dagens EU-val nåt i över huvudtaget? För oavsett hur mycket partierna sitter i TV i vardera lands nyhetsvakor och säger sig vilja analysera sitt resultat så kommer man fortsätta i Bryssel att vandra på och trampa över folk. En man i England som man intervjuade struntade i att rösta för att han ansåg:
”Dom gör ju som dom vill i alla fall!”
Och han är nog typisk för engelsmannen idag. En ung människa som lämnade sin kommentar på internet som man spelade upp i SVTs valvaka sa att EU är bara ett projekt som är till för de rika och undrade vad man skulle göra för att få politikerna att fatta det.
I förra EU-valet när Junilistan och EU-kritiska partier kom stort så talade man så varmt om att man skulle börja lyssna på folk och att man fått sig en tankeställare. Under året har dom helt struntat i folkets vilja. Det nya EU-fördraget är ett bevis på det, där man inte vill acceptera Europas folks nej till det i diverse länders folkomröstningar utan gör en ny omröstning i varje land där de EU-positiva regeringarna tvingar igenom fördraget överhuvudena på folk i alla fall. När ett land nu ändå säger nej så tänker man inte finna sig i det regler man själv byggt upp utan man väntar ilsket tills landet ställt sig i ledet. Och så säger man att EU är ett projekt som är bra för demokratin! Det ökade stödet för EU-positiva partier och kollapsen för de EU-kritiska satte förstås genast igång hånskratten hos de etablerade partierna samt medierna som genast målade upp det som om svenskarna nu till sist var EUs största fans. Ett ökat valdeltagande i Sverige kanske är anmärkningsvärt, men sitt banne mig inte och hylla en större EU-medvetenhet. De EU-kritiska partierna kanske har tappat, vilket i stora delar av Europa förmodligen beror på att EU-positiva medier tystar ner EU-kritiker och dom EU-kritiska väljarna numera finns bland den allt större delen röstskolkare, men kritiken finns där även om den inte finns på en röstsedel den 7 juni. Bara för att partier med en allt mer EU-vänligare politik går framåt så ska man verkligen inte blunda för verkligheten, där många är så less att man inte orkar bry sig ens.
Man försökte titt som tätt i dagens vaka att peka lite löst på det faktum att folket och politikerna är för långt ifrån varandra, men det dämpades ganska fort för man vet nog innerst inne att inget kommer att ske ändå. Men faktum kvarstår, vad blir EU om ytterligare fem år om man inte börjar att lyssna mer på befolkningen i länderna och följa mer vad de vill istället för vad näringslivets och politikernas egen ekonomi vill?
Piratpartiets framgång var ju rätt väntad. Grattis får man kanske säga och tack för att ni lyckades förhindra att Sverigedemokraterna kom in. Men om ni tror att ni kommer att kunna påverka särskilt mycket där nere med ert mandat så blir ni nog besvikna. Jag tror, liksom experterna i dagens vaka, att Piratpartiet om fem år åker ur, främst eftersom jag tror att upphovsrättsfrågan och nedladdningsfrågan redan är utredd till dess. Jag kan inte heller riktigt förstå framgången. Jag kan acceptera kampen för integritetsfrågan i samband med FRA och IPRED-lagarna. Men att i tider när företag på företag rasar, arbetslösheten skjuter i höjden, skolor och sjukhus läggs ner och ekonomin totaldyker tycka att den viktigaste frågan är huruvida man ska få tanka hem filer film och musik eller inte känns lite ytligt.
Att Junilistan åker ur är inte heller nån överraskning. Partiet har varit relativt osynligt i medierna under större delen av mandatperioden och när partiets starkaste kort, Nils Lundgren, lämnade partiet och ersattes av två ledare som inte ens kunde enas om partiets inriktning så var det dömt att misslyckas.
Men som sagt, i det stora hela spelar det nog ingen roll. För nere i Bryssel så kommer man att vandra på som vanligt, oavsett vad vi röstar på. Någon tankeställare tror tyvärr jag inte på längre. Man har fem år på sig nere i Bryssel att bevisa mig fel...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage