Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Korsbefruktning i schlagervärld | Desperation kallar till samarbete »

Vi- och -dom-samhället 2006
Stafrin | 23 Maj, 2006 09:01

Igår var det politisk debatt med ungdomar i TV 4 inför "Ungt val". När man ser dessa debatter så tycker jag att det verkar ofta som att de unga har vettigare debattargument och åsikter än flera vuxna väljare. De plockar ner politiken på en mer mänsklig vardagsnivå än det gör i en normal politisk debatt. Jag såg då inte debatten igår, men har sett valda delar på Aftonbladets Web-TV. Det som fastnade hos mig då är debatten kring Folkpartiets språktest. En ung människas mamma hade varit asylsökande i 20 år (?!) och städade tunnelbanor runt om i Stockholm och hade gjort så i ovan nämnda antal år. Lars Leijonborg vill att hon ska göra språk test innan hon kan få bli medborgare, medan samhället satt henne på ett halvt livs väntetid. FPs språktest var på tapeten redan förra valet och då, som nu, så är det ett billigt sätt att locka väljare genom att spela på samhället skräck för terrorister efter "11 September". Lars Ohly gav Leijonborg på pälsen och sa att:
"Det är ett av de värsta utslagen för vi och dom tänkande"
Och när uppgifter kom fram förra valet att Sverigedemokrater kunde tänka sig att rösta på FP för denna saks skull så borde ju Leijonborg reagera. Men självklart gjorde han inte det.
Jag ska inte sticka under stolen att invandrare inte har det bättre nu heller. En invandrarbekant till mig är arbetslös och arbetsförmedlingen har sagt åt honom att "sitt hemma så återkommer vi när vi har nåt".
En annan invandrarbekant har fått vänta i nästan 6 år på uppehållstillstånd.
Det finns alltså inget regeringsalternativ idag som i nuvarande situation skulle vara bra för de utstötta invandrarna i samhället. Vi har en väldigt stor grupp människor i dagens samhället som mår väldigt dåligt. Och om våra politiker hoppas på att så småningom få lojala väljare av dessa människor så måste man släppa pengatänkandet en sekund och börja tänka på hjärtat. Börja med att ge denna kvinna som städat tunnelbanor i 20 år uppehållstillstånd. Och sen kan man ta fram en politik som gör att även framtida medborgare, inte bara nuvarande, kan klara sig och må bra i sitt nya hemland.

/JS06


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage