Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skivhandel 1985 vs 2009 | STIM tystar musik - inte hjälper! »

Pirate Bays försäljning – en vältimad kupp
Stafrin | 30 Juni, 2009 20:00
”If you can´t beat ´em, join ´em” är ett ordspråk som passar bra när det gäller försäljningen av Pirate Bay till softwareföretaget Global Gaming Factory, nästa kapitel i den följetång som kallas nedladdningskriget. Ur personlig vinkel skiter jag i vem Pirate Bay ägs av. Jag köper min musik på second hand. Däremot så har jag en viss förståelse för dom ungdomar som byggt upp förtroende för Pirate Bay som ett sorts rebeller som slåss mot maktens män och som nu mer chockad blick ser samma män vandra skrattandes hela vägen till banken. För Global Gaming Factorys mål om att ”man ska få betalt för att ladda upp” låter inte trovärdigt för fem öre. Låter lite som att snarare försöka muta folk att bli lagliga och köpa filer.
De mest vanda nedladdarna och männen som står närmast Pirate Bay-gänget står och försöker få det att låta som att ”detta var nog bäst”, ”tack för er kamp, grabbar” och ”det kommer nog att ordna sig”, men likväl så kan man inte komma fram till annat att än att det var en s k ”sell out”. Allt har sitt pris. Timingen var också perfekt. Nu vet jag att det är sagt att pengarna ska gå till en fond som ska ”hjälpa projekt med yttrandefrihet”, men precis när man dömts till 30 miljoner i böter och halva rätten sitter i knät på branschen så säljer man Pirate Bay. Ingen ska få mig att tro att det inte är väl planerat sätt att försöka smita ut genom bakdörren. Att dessutom sälja det till ett börsnoterat företag som redan från start flaggar att ”man ska göra Pirate Bay lagligt” och där skivbranschen och antipiratbyrån redan börjar le från öra till öra gör ju det hela inte mindre misstänkt. Pirate Bay kommer att bli en betalsite och då helt rasa ihop. Även om man tror att man kan locka folk med pengar så har många dragits till siten för en sorts ideologi, vare sig man vill/gillar det eller inte. Peter Sunde från Pirate Bay har på rekordtid kovänt från att ”kämpa för att vi gör nåt som är rätt och som vi står för” till att ”det är förlegat med att länka till torrentsidor och det behövs nytt”, ett uttalande som skriker att han försöker på desperataste nivå försöka lugna den mobb som nu troligen kommer att följa gänget till hovrätten.
Piratpartiet har nu en chans att bre på med sin framgång. Går man ut och protesterar mot försäljningen så kan man lätt locka över besvikna nedladdare. Håller man däremot käft så kan man framstås som samma skrot och korn som Pirate Bay.
Men om någon tror att detta stoppar nedladdning på nätet så är man nog grymt fel ute. Nedladdningsindustrin har överlevt Napsters egen ”sell out” och DCs allt mer tappade popularitet. Snarare så gör det nog alla pirater än argare och det intressanta blir att följa fortsättningen av denna såpa.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage