Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« STIM tystar musik - inte hjälper! | Abortregister - sommaren mest obegripliga förslag »

Min hyllning till sommaren
Stafrin | 15 Juli, 2009 20:13
”Nu är den förfärliga sommaren här” hette en låt en gång i tiden. Bengt Sändh kan inte ha vetat vad han pratade om. Men så ter sig sommaren olika för olika människor. Sommar för mig är inte badstränder, beachpartyn och festivaler. Sommar för mig är underbar vacker natur, med vatten, ängar och skogar, skön och svalkande musik och lite lättklädda tjejer. Kanske en och annan sol som dränker en trevlig småstad med brunbrända människor. Också att ligga på klipporna och titta på när solen glittrar i havet. Det är ingen tvekan, jag älskar sommaren.
Den hemskaste delen av sommaren är egentligen när den börjar, alltså vid skolavslutningarna. Skolavslutningarna för mig har alltid varit förknippade med vemod och sentimentalitet. När jag hör ”Den blomstertid nu kommer” eller ”Sjung om studentens lyckliga dag” så blir jag både förväntansfull och betänksam. Jag minns själv avslutningarna då man stod i kyrkan, finklädd, och visste att det nu var två månader till dess man skulle se klasskamraterna igen (eller, än värre, aldrig, när man tog studenten…). Alla har vi väl, som tonåringar, varit olyckligt kära i någon och upplevt att sommarloven då blir längre än nånsin. ”Sommaren är kort” sjunger Tomas Ledin, men just under skolavslutningen är den hur lång som helst.
Men då man väl tagit sig igenom studenten eller skolavslutningen så är sommaren det underbaraste som finns. Betydelsen av ordet sommar har ändrat riktning med åren. Förr i tiden så var sommaren semester, badstränder, utflykter, lek och stoj. Musiken som spelades var antingen de klassiska sommarlåtarna av Taube, Peter Lundblad eller dylikt eller tuggummipophits och udda saker som verkligen var till för att man skulle minnas sommaren det året. Låtar som ackompanjerade var aktivitet på stranden och som alla sjöng med i när ”Sommartoppen” kom till stan.
Idag så är folk, förvisso, fortfarande på badstränderna, men det viktigaste på sommaren för många är att hinna med så många festivaler som möjligt, inte minst sin egen stads. När jag var med i MHF-Ungdom så hade vi, på somrarna, ett projekt som hette Rattfylleritipset som gick ut på att man tog en dekalförsedd vit bil och åkte runt på festplatserna och informerade om rattfylleri. En aktivitet som verkligen var rolig! Och visst fick man se hur det nya svenska sommarfirandet ser ut. Men jag fick inte samma sommarkänsla som om jag ligger i en gräsmatta, lyssnar på sommarmusik och låter vinden ta i mig. Idag får man nästan känslan att band som Mando Diao och Lady Gaga skulle kunna spela in ”Sankta Lucia” och få en stor sommarhit med det. Den rena sommarmusiken är nästan död, eftersom sommarmusik idag är lika med vad som går att röja bäst till på festivalerna. Vart är den svenska sommaren? Är det så att sommarjobb tar sån stor del av sommaren numera att man i stort sätt bara har tid att gå på festivalerna på helgerna, eller är det så att den svenska kulturen har förändrats så mycket att det svenska sommarfirandet helt bytt ansikte?
Det är då som det är skönt att komma till Ångermanland, till Örnsköldsvik och ett samhälle som heter Västersel. DÄR finns den svenska sommaren, ängarna, solen och lugnet. Där finns inga festivaler och öltält. Det är som Jonas Gardell sa om Svensktoppen: ”Inget förändras mer än i långsam takt…”
Man kan knata över till grannen och fika och prata om det som hänt i byn sen sist. Kanske lite minnen från byns barndom, också. Fjärran från val, Fredrik Reinfeldt och ekonomiska kriser.
Åka utomlands då? Är det viktigt med en svensk sommar? Visst skulle inte jag säga nej till en resa till Irland, Los Angeles eller Sidney över en sommar. Men det är inte det som är min sommar. Min drömsemester är att få tågluffa runt om i Sverige och uppleva sommaren i Sverige, köpa skivor, träffa människor och fotografera.
Detta är min syn på sommaren, men som jag inledde så ter sig sommaren olika för olika människor. Och jag vet att hur mycket den svenska sommarkulturen än förändras så finns min sommar där. Så länge det finns en svensk natur så finns den där. Så länge det finns tillgång till bandspelare och CD-skivor så finns den äkta sommarmusiken där. Och så länge solen skiner och de svenska tjejerna är söta så finns det hopp. Sommaren kan inga trender i världen ändra på.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage