Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En ton - en märklig uppfinning | Bensinbilen är inte död »

Patetisk propaganda i Kalle Anka!
Stafrin | 28 Juli, 2009 16:08
Fildelningsdebatten går ner i åldrarna och ingen ska komma undan. Det är alltid rätt komiskt när politiska företrädare ska försöka locka unga entusiaster genom serierna. Men det är inte komiskt för att serierna är komiska utan för att det sprider ett löjets skimmer över allt. För ca 10 år sen försökte EU-parlamentet sig på att lansera en serietidning där man med hjälp av en påhittad superhjälte, Captain Euro, skulle sprida budskapet om EMU. I serievärlden var alla EMU-motståndare onda, vilket absolut inte gjorde att man tog EU på allvar, snarare tvärtom. Nu är det Kalle Anka som gett sig in i fildelningsdebatten i senaste numret av Kalle Anka & Co. Själv var jag seriesamlare under 90-talet fram till 2001 och samlar idag bara på Kalle Anka-serier av tecknaren Don Rosa. I Don Rosas Disneyvärld är nästan allt underhållning och snygga teckningar. Det är serier för mig. Att läsa Kalle Anka-tidningar utgivna idag ger mig ingenting, eftersom de ofta är uselt tecknade och har manus som farit iväg långt sen Carl Barks dagar. Och detta får väl ses som ett bevis på det. Knattarna tankar hem en Ankeborgsartists senaste platta i väntan på att få råd med att köpa den, medan Kalle försöker sälja kopian olagligt. Det slutar med att Joakim Von Anka kommer, representerandes de stora bolagen här, och hotar Kalle med miljonböter som rädd försöker be om förlåtelse i sista rutan. Originalserien är tecknad i Holland och jag vill inte spekulera om det är de holländska skivbolagen (eller påtryckningar från USA?) som försöker serievägen skapa propaganda eller om det bara är ett hjärnsläpp från utgivarna Egmont. Det finns en alternativversioner också där Farbror Joakim säger att Kalle har hjälpt honom med marknadsföringen av skivorna och en tredje där Joakim helt enkelt säger att han skrämdes lite och förväntar att Kalle börjar tjalla på fildelarna (läs alla versionerna här). Vilken sida man än står på så är detta inte den underhållning jag vill ha i en serietidning. Jag vill att en stunds serieläsande ska vara skön tidsfördriv och inte att vardagens debatter ska följa en vart än man går. Jag vill ha humor, äventyr och snygga teckningar, inte en massa propaganda i officiella tidningar. Att Bamse ger ut specialtidningar mot mobbing är helt OK och att det finns minimal smygpropaganda mellan raderna får jag acceptera, men när bolagen börjar använda sig av populära tidningar för att försöka göra öppen reklam tycker jag att det blir patetiskt.
För den som undrar om andra seriefiugrers syn på nedladdning så går Skalman, apropå Bamse, ut i en tidning och säger sig ha tankat sin MP3-spelare med 30000 timmars gratismusik.
"Skalman har säkert uppfunnit en manick som söker reda på ej upphovsrättsskyddad musik", säger Bamses chefredaktör Charlotta Borelius. Var det Skalman som uppfann Google?! Spännande!
Fantomen sägs inte ha tagit ställning än i frågan, men det komiska är att i ett uttalande från chefredaktören Ulf Granberg säger man:
"Men om Fantomen skulle agera skulle han nog värna den lilla människans rätt mot de stora bolagen och koncernerna."
Ja, men då så... då kan man ju sova lugnt!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage