Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Ett år kvar och allt är lugnt - tyvärr | Anders Borg borde veta hut! »

Låt kyrkan bestämma om kyrkan
Stafrin | 20 September, 2009 21:10
Intressant detta med kyrkoval. I varje val så förväntas man ställa upp av hela sitt hjärta, göra sin demokratiska plikt och välja den man vill ska styra. Om man röstskolkar, blir en soffliggare och skiter i att rösta så är du inte värd nånting. UTOM om du röstskolkar från kyrkovalet, för då bryr sig ingen i alla fall. Och jag är inte bättre jag. Jag röstskolkade från kyrkovalet idag. Nästan alla jag känner skiter i kyrkovalet. Faktum är att jag ännu inte träffat en enda som jag känner som erkänt att dom röstat i kyrkovalet. Kyrkovalet är valet som ingen är intresserad av. Självklart så kanske man borde ha röstat för att minimera risken att Sverigedemokraterna invaderar kyrkofullmäktige, men det känns inte rätt att tvångsrösta och rösta på nåt man egentligen inte tror på bara för att hålla ett parti borta. I mitt fall struntade jag inte för att jag anser att kyrkan är speciellt omodern eller för att jag inte bryr mig på grund av brist på religiös tro. Jag är faktiskt fortfarande medlem. Jag anser helt enkelt att det är sjukt att rösta i ett val som staten sen länge avsagt sig från. 2000 skilde kyrkan och staten sig åt och den svenska kyrkan blev likställt med vilken frikyrka som helst. Nu till den logiska frågan: Varför ska vi då rösta på ett politiskt parti i kyrkovalet om staten inte längre ska vara med i svenska kyrkan? Det är samma löjliga logik som att staten och dom politiska partierna ska lägga sig i frågan om homosexuellas vigselrätt i kyrkan när dom själva avsagt sig kyrkan för snart 10 år sen. Antingen tar man över ägandeskapet av svenska kyrkan igen eller så lämnar man den helt och eftersom man nu har valt att lämna kyrkan så låt kyrkan bestämma om kyrkan. Att stå med båda benen i varsin hötapp ger bara ett oseriöst intryck och är bara korkat. Förvisso finns risken att svenska kyrkan därmed än mer försöker locka medlemmar med än mer kommersialism än frid och religion, men jag anser att det kanske är värt risken.
Jag tror att inom en 5-10 års period så är det så få som bryr sig i kyrkovalet att man varken kommer att hitta kandidater som vill ställa upp i fullmäktige, folk som vill rösta eller medier som vill rapportera om det. Då är det bara de som vill engagera sig aktivt för kyrkan kvar och där är det ju som i vilken förening som helst; det är dessa som för ideologin och föreningen (eller kyrkan) framåt, inte krystad partipolitik med folk som ställer upp halvhjärtat för något som ingen egentligen är intresserad av. Bort med partipolitiken helt från kyrkan! Staten gjorde det valet för länge sen och det måste man stå för innan jag gör något aktivt val i kyrkovalet!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage