Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Anders Borg borde veta hut! | Ulf Larsson vågade gå mot strömmen! »

Årets mediafåne – ett märkligt fenomen!
Stafrin | 26 September, 2009 19:53
Jag blir alltid så förundrad över svensken ibland. Över vårt behov av någon sorts person varje år som sticker ut, syns under ett halvår i medierna och som vi kan älska att hata varpå personen sen blir ett mediefenomen utan att denne egentligen förtjänat det. Det är korkat och idiotiskt, men väl en förunderlig del av människans sätt att tänka. Oftast kommer det också en person varje år som blir det årets fåne. Personen i fråga ska ha sagt eller gjort nåt som ingen begriper och som fullständigt får folk att skaka på huvudena och undra "är han/hon verkligen frisk?", självklart i syfte att just bli känd. Dessutom ska personen gärna heta eller kallas nåt som udda och löjligt som gör att medierna snabbt kan göra personen känd. Inte hade Linda Rosing fått så mycket uppmärksamhet om hon hetat Linda Andersson inte. Är det frågan om en tjej så ska hon givetvis gärna vara snygg och fotomodellsliknande också för att passa in. Är han/hon också känd från en dokusåpa av nåt slag är framgången fullständig! 2008 kallades hon "Blondin-Bella" och var en högerbimbo som lekte modeikon och politiker utan att veta vad hon pratade om. I år har man lyckas totalt med valet av namn för mer udda, löjligt och gångbart namn i medierna än Anna Anka har väl inte funnits på år och dar. Förvisso heter hon Anka av en anledning och det är för att hon är gift med, inte Kalle, men väl Palle Anka (alltså Paul "Diana" Anka). Men namnet låter likväl som om Disneyföretagen beslutat sig för att introducera en syster till Kajsa Anka i serierna, Anna Anka, som ska konkurrera med henne om Kalle.
Anna Anka har också de andra perfekta attributen för att bli 2009 års mediala byfåne. Hon är med i en dokusåpa. Hon är en blond bimbo med fördelaktigt utseende. Och för att få till den rätta mediala tekniken så retar hon förstås upp hela Sverige med att hävda kvinnans rätt vid spisen, Barack Obama är kommunist och att barnaga är helt OK.
Självklart borde man skaka på huvudet åt det faktum att medierna ödslar sida upp och sida ner åt detta trams. Låt Anna Anka stå vid spisen och kväka ut sig korkade citat. Chansen att nån ungdom skulle se en medial dokusåpabimbo vid namn Anna Anka som vill slå barn och se alla kvinnor som hembiträden som en förebild känns rätt främmande. Men ändå kan jag inte låta bli att bli förundrad över det faktum att vi svenskar orkar bry oss om det. Av all medial strömning som finns i Sverige idag är det just det vi snackar om vid fikabordet och engagerar oss i fast det inte finns nån egentlig anledning. Det är dom små sakerna som gör det tydligen. Konstigt, men lustigt fenomen...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
Anka [Reply]
sten hallman | 07 Oktober, 2009 14:18

Fy fan vad man blir trött på dessa viktigpettrar som spottar på anna anka. De flesta män håller med. Men det är ju inte rumsrent i dag. Att slå ihjäl gamlingar, köra bil somj jävla idioter, glömma mänsklig hänsyn , vara satans egoist, inte bry sig om framtiden, det går hem. Fy fan för mänskligheten. Vi är säkert den mest ointelligenta livsformen på denna planeten. Sakskäl: vi förstör vår livsmiljö med glatt sinne!!!!!!!!

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 07 Oktober, 2009 14:43

Ja, Sten, vi har ju alla våra intressen, men
jag tycker det är intressant att du nämner "glömma mänsklig hänsyn", "vara satans egoist" och "inte bry sig om framtiden", vilket är dom saker som jag förknippar med den sortens journalistik, som bevakningen av såna som Anna Anka. Mitt inlägg är i första hand menat att visa på prioriteringen i dagens medier där det är viktigare att skriva om B-dokusåpakändisar och deras privatliv än att varna och informera om viktiga saker som sker i vårt samhälle så vi kan slippa de exempel som du nämner och det står jag för.
Sen är det inget fel med ett glatt sinne och visa upp glada människor, verkligen inte, men likväl så handlar det om vad man prioriterar främst i dagens medier - yta eller innehåll.

/JS09

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage