Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Reinfeldts hot om avhopp ett misstag | Lissabonfördraget i hamn - och alla är glada... »

Estetisk kompetens – en skrämmande framtid!
Stafrin | 26 Oktober, 2009 22:00
Det är lite intressant, men också nåt så in i helvete skrämmande. Vi skrattar fortfarande åt 80-talets vurm för det ytliga och vackra, åt yuppievärlden med fina kläder, alltid ha det senaste och träna 24 timmar om dygnet. Men den som såg Aktuellt i fredags borde kanske fundera och undra om inte 80-talet kanske inte var så dumt ändå. Jag har alltid sagt att vi idag, på 00-talet, lever 80-talet x 5. På 80-talet var ytligheten en personlig trend, idag är det en påtvingad livsstil. Och i ett reportage i det Aktuelltprogrammet så stärktes det ännu mer. Man tog upp arbetsgivarnas senaste modeord; estetisk kompetens. Du ska inte bara vara normal, hel och ren, du ska vara snygg också. Och inte ha några utstickande saker alls, som en udda dialekt eller dylikt. Fysiskt attraktiv, alltför att passa in i företagets profil. Inte nog med det, den profilen ska du bära med tid 24 timmar om dygnet, även på fritiden. Du får inte göra nåt som sticker ut ens på din egen lediga stund för du är företagets ansikte utåt även när du är hemma. Så dyker några pinsamma bilder upp på Facebook eller liknande så kan jobbet vara rökt. Är du lite överviktig, sorry, du får inte jobbet. Alla ska se likadana ut i affären för att framhäva hur profilen på företaget ska se ut. Och Svensk Handel har inte alls nåt emot detta. Snarare tvärtom. Dess VD Dag Klackenberg, som inte tycks ha nån kompetens alls, säger rakt ut att ”det finns andra platser i arbetslivet där mindre fysiskt attraktiva människor har stora möjligheter”.
Människan som jobbar är inte viktig alls, det är varumärket som är allt och människan är inte längre en individ – människan är varumärket! Så långt har det gått, den ytlighet som vi levt med nu under hela decenniet har nu utvecklats till denna skrämmande sak – och ingen tycks bry sig. Vi handlar och ser glad ut. Det viktigaste är ju att pengarna rullar och kommer in. Men likväl är det flera hemska aspekter på detta:
- I en tid då vi ideligen pratar om hur ungdomar mår allt sämre och hur antalet anorexiafall bara ökar så försöker man inte förhindra detta och hjälpa dessa människor, utan man stämmer i bäcken och tvingar dessa människor till att ännu mer försöka tvinga till sig skönhet på desperat och/eller konstgjord väg, annars får du inget jobb. Skit i hur många som mår dåligt eller försöker skada sig, bara företagen med sin profil kan tjäna pengar!
- Hur ska man på något vis kunna få ner arbetslöshetsstatistiken om man från politikernas sida godkänner detta?! Man kan omöjligen och ena sidan sitta och tvinga ut folk i arbeten med knytpiska och samtidigt acceptera att en stor del av dom inte får jobb för att företagen bara vill ha universitetsstuderande fotomodeller till anställda. Bevisligen så stänger man ute en stor del av den stora del av arbetslösa som måste skaffa jobb inom viss antal dagar innan man hamnar som gratis arbetskraft görandes slavjobb åt kommuner eller föreningar. Dessutom så kommer man också därmed att göra det omöjligt för folk som är över 45 att få några vettiga jobb vilket ju knappast underlättar arbetslöshetsstatistiken eller människornas levnadsstandard..
- Dessutom kan man fråga sig vilket samhälle vi får om företagen nu ska förhindra deras anställda att få göra vad dom vill på sin fritid. Om företagen nu ska kunna kolla så att du är representativ för företaget till och med när du sover så måste det betyda att vi får ett övervakningssamhälle där näringslivet får befogenheter som går långt utanför demokratins gränser, allt för att få tjäna pengar. Integritetsskyddet vittrar bort ännu mer och säljs bort för pengar. När får du vara dig själv och koppla av? Svaret är: aldrig, men du får ju betalt för det.
Det är en skrämmande bild man får framför sig av samhället om detta får fortsätta. Vilken värld vill vi ha? Ska vi bara sitta och acceptera denna utseenderasism som pågår i samhället idag? För det mest skrämmande är att hade man kommit med detta förslag för bara 15 år sen så hade man skakat på huvudet. Idag verkar man tycka det är helt naturligt att utseende och fysisk attraktion är det mest avgörande när ett företag ska välja anställda för att bättra på sin egen kommersiella image. Lansera det i TV med rätt ord från rätt person bara så kan man lura vem som helst. Men problemen är likväl: Vem avgör vad som är en vacker människa? Och vem plockar upp spillrorna efter dom människor som inte platsar in och som får fortsätta gå på socialbidrag för att han/hon inte är tillräckligt snygg i dagens samhälle? Och hur slutar detta i framtiden? Jag anser att detta är rent utsagt åt helvete och bör stoppas. Det finns inget försvar till denna form av diskriminering på arbetsmarknaden, pengar eller inte! Vi får ett A- och B-lag i samhället där dom snygga och smarta tjänar pengar åt företagen, men får inte vara fri en minut, och dom mindre attraktiva får göra skitjobben för skitlön. Frågan är vem som är mest olycklig och vem som skrattar hela vägen till banken.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage