Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Meningslöst kommunmöte om sjukhusnedskärningarna! | Grattis Trollhättan - SAAB lever vidare »

Skrattretande debatt om småtramsig Guldbaggegala
Stafrin | 25 Januari, 2010 23:29
Jag måste säga att när jag ser debatten som rasar om Guldbaggegalan gällande att kritikerna anser att det är för breda och kommersiella filmer som nomineras så får jag en skrattretande vetskap slängd i ansiktet om hur okunnig jag måste vara på filmbranschen idag. Av dom nominerade filmerna är det bara två jag hört talas om, "Män som hatar kvinnor" och "Johan Falk - gruppen för särskilda insatser" och en, den senare, som jag har sett. Resten är mer eller mindre okända filmer för mig och ändå är det "för breda och kommersiella filmer". Jösses, behöver jag gå på bio eller?!
Precis som i musikbranschens galor så fattar jag inte vad det är för nån som från början fick för sig att film ska bara tyckas och belönas av folk som har en högskoleutbildning på minst 5 år i journalistik, eller i detta fall filmvetenskap. Det är väl ändå folket som tittar, blir underhållna och betalar biljetter. Varför är då dessa mindre kunniga på vad som är bra än Gunnar Relin, bara för att en del av dom föredrar "Göta kanal" som underhållning före Ingemar Bergman?!
När det gäller själva galan så är Johan Glans en fantastisk underhållare, inget snack. Han är en av mina favoritstandupkomiker, men tyvärr var det lite för mycket trams och sketcher som i bästa fall gav mig ett flin. Men jag blev glad över två vinnare, Anki Lidén som bästa kvinnliga biroll och Claes Ljungmark som bästa manliga huvudroll. Jag gillar ju när artister/skådespelare som hållit på ett bra tag äntligen får sitt genombrott. Lidén har under alla år varit Sveriges mesta såpaskådis som varit med i nästan alla svenska såpor utom möjligen "Rederiet" och "Varuhuset". Äntligen får hon en pris för en mer "seriös" roll.
Sak samma med Ljungmark som varit en bakgrundsskådis i många serier i flera år och som äntligen får skina i glansen på egen hand. Heder åt detta. Synd bara att Joel Kinnaman inte fick nåt för sin suveräna tolkning av infiltratören Frank Wagner i "Johan Falk - gruppen för särskilda insatser".
Och apropå "Män som hatar kvinnor" så är det kul också att en thriller äntligen kan få vinna något i en gala som annars präglats av det som varit svensk filmindustris enda mål i alla år; det ständiga letandet efter en ny Ingemar Bergman eller en ny Lukas Moodysson! Filmbranschen måste bredda sig lite än att bara klappas sig på axeln och belöna sig för att man kan göra finstämda konstfilmer som få ser på bio, men som får fem plus av "Filmkrönikan". När ska "eliten" sluta se ner på tycke och smak och acceptera mångfald?

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage