Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Kräv rätten till mänskliga sjukskrivningsregler! | Facebook - livets märkliga mysterium »

Ord och uttryck jag ogillar...
Stafrin | 16 Mars, 2010 21:49
Erkänn att du också har det, ord och/eller uttryck som ni inte kan gilla och som ni egentligen hatar och inte fattar ur de blivit en del av det svenska språket. Men likväl så envisas folk att använda de orden. Jag tänkte nu, som ett litet avbrott i alla politiska och samhällskritiska spaningar, och med risk att låta som Jonas Hallberg i "Spanarna", delge er tre ord/uttryck som jag inte förstår vidden och meningen med alls, men som tyvärr finns där - som ett segt tuggummi.

a) Daterad - I detta fall så gäller det när man använder det som ett ersättningsuttryck för ordet otrendigt.
"Den låten låter så väldigt daterad idag!"
Jag är stark motståndare till ordet otrendigt, men har med åren accepterat det motvilligt. Att man kan döma ut nåt som otrendigt om något som trots allt handlar om tycke och smak är för mig ganska underligt.
Men om otrendigt är ett ord som ändå räknas som en sorts rakt påstående, om än konstigt, så tycker jag att ordet "daterad" är ett snobbigt överklassord. Som om man med det ordet såg ner på nåt som inte var av dags datum och med ett finare uttryck rynkade på näsan åt hur mycket mindre värt det är. Jag har fått för mig att det är ett mer nutida och nypåkommet modesätt att använda ordet daterad, men jag låter det vara mer osagt där.

b) Gilla läget - Vad har Tomas Ledin ställt till med egentligen när han gjorde låten med samma titel. "Gilla läget" innebär ju att man, oavsett om man gillar nåt eller inte, får acceptera det. Ge upp! Det är meningslöst att göra nåt åt det! Det är bara att GILLA LÄGET! Ordet "gilla läget" är ett sätt att på ett äckligt klämkäckt sätt, av nån anledning sagt i slangton, att helt stänga dörren om nåt man kämpar för och hoppas på. Det är ingen idé att kämpa, men vi säger det med ett halvroligt slangord så det inte låter lika dystert. Men tyvärr blir det inte roligare för det utan låter väldigt löjligt.

c) Sambo - Sambo är som bekant en ihopdragning av ordet sammanboende. Och innebörden i ordet är jag på det klara med och accepterar. Men varför ska man kalla att leva ihop med den man älskar för "sambo". Själva ordet låter ju inte som kärlek för femöre utan snarare som om man bara bodde ihop med någon.
"Vi har bott sambo i 10 år!"
Det låter mer som om att paret har bott sammanboende ihop ett decennium, men det är också allt. På det sättet skulle den man delar en studentlägenhet med kunna kallas för en sambo. För att inte tala om att ordet dessutom har liknande ord med samma innebörd, fast med andra boendeformer, mambo, combo osv. Borde man inte ha ett mer speciellt och mysigare ord att leva ihop med den man älskar? I brist på annat kan ju pojk/flickvän duga.

Smaka på dessa tre ord. Jag vet inte hur många som håller med, men jag tycker dessa är tre gravt överskattade ord. Och jag vet att det är ord man inte blir av med, men det är väl en del av livet också. Att reta upp sig på sånt som man vet man inte kan göra nåt åt med utan acceptera det. Så att säga "gilla läget"...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage