Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Facebook - livets märkliga mysterium | Underlig folkhälsodebatt »

Ny alkohollag – till vilket pris?
Stafrin | 26 Mars, 2010 23:32
Låt mig få visa på två artiklar i lokalpressen här i Sundsvall i veckan som hör ihop, men som ändå är kontraster till varandra. Båda handlar om samma ämne, regeringens nya påfund att tillåta tonåringar att få dricka alkohol hemma. Så här stod det i Dagbladet den 24 mars.
Ingen alkohol för minderåriga har tidigare varit en självklarhet hos många, men en grupp av människor lever under tron att det är bättre att föräldrarna bjuder ungdomarna än att de dricker hembränt hos kompisar. Nu ska dessa få helt rätt. Frågan är bara till vilket pris? Jag upphör aldrig att förvånas över hur människan, och kanske främst svensken, alltid tycks tro att alkohol är lika ofarligt som luft, sol och vatten och är lika viktigt som att betala skatt och ha ett jobb. Att därför försöka acceptera att en människa under 18 år inte ska dricka alkohol alls är tydligen helt uteslutet! Marknadens inkomster är ju viktigare, för inte var det svartspriten som man tänkte på när man kom det här förslaget. Jag kommer aldrig att köpa resonemanget att ”det är bättre att ungdomarna lär sig dricka hemma än att de super sig redlöst borta” eller ” de får tag i alkohol i alla fall”. De lockas då in på en väldigt farlig väg! Och även om ungdomarna får tag på alkohol på andra ställen så måste föräldrarna kunna ta sånt ansvar att man sätter gränser att man inte ska dricka om man är under 18! Ger man upp och börjar kompromissa om sina barns hälsa och säkerhet är man farligt ute.
Vem är det som kontrollerar att alkoholdrickandet i hemmet sker under kontrollerade former? Förmodligen ingen! Och vem är det som kontrollerar att föräldrarna själva är i så pass nyktert tillstånd vid bjudandet till sina ungdomar att de har förnuft att sätta gränser? Förmodligen ingen heller. Detta är både ett av de mest egoistiska och mest korkade förslag som kommit fram och förlorarna i sammanhanget kommer i slutändan bli barnen. Till detta vill jag koppla en stark artikel som fanns i Sundsvalls Tidning den 26 mars om en 17-årig tjej som varit missbrukare sen 13-års åldern.
Nu är jag väl medveten om att personen i artikeln, Jessica, inte började dricka på grund av sina föräldrar, men det visar ändå på ett samhälle som folk som kommit med detta förslag tydligen inte ser, men som finns där och man måste börja fundera på!
Intressant att fundera på är att vart de som borde ligga först i protesterna mot detta, nykterhetsrörelen, är nånstans. Ett pressmeddelande har gått ut från IOGTs förbundsordförande Anna Carlstedt har gått ut i ett pressmeddelande och hyttat med fingret, men det är allt.
Intressant är också att i övriga Europa så har man börjat anamma den svenska mer återhållsamma modellen när det gäller alkohol, detta i samma takt som vi börjar anamma den mellaneuropeiska gamla stilen. Alltså är det inte Sverige som varit föregångsland, vi har tydligen bara varit lite långsamma.
När man ska prata alkohol i några negativa ordalag med en svensk så blir denna oftast helröd i ansiktet eller så lägger man locket på lite diskret, men lik väl är alkohol en drog. Nykterhet är inte farligt, i alla fall inte för minderåriga ungdomar! Det är snarare en nödvändighet för en sund uppväxt och det borde regeringen tänka på långt före innan man funderar på vad man kan tjäna i kronor och röster på ett populistiskt förslag!

/JS10Bloggtoppen.se
 #

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage