Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Förbannelsen kring gatuföräljare! | Tankar en månad innan valet... »

Sarkozy och romerna- en fråga om medmänsklighet
Stafrin | 30 Juli, 2010 22:18
Jag hörde en mycket intressant dokumentär på P3 Dokumentär, "Vem får bo i Europa" (som ni hittar i mitten på denna sida), om invandrarfientligheten som drar in som en vind över EU. Man kan förstås stirra på vårt eget Sverigedemokraterna, men än mer aktuellt är exemplet Frankrike och Nicolas Sarkozy som för att tvätta av sin pågående mutskandal försöker dumpa all skit på romerna istället genom att hota med rivning av romska läger, uppsägning av medlemskap och annat. Officiellt heter det att det görs för att en hög romer stormat en polisstation.
Man kan ju till att börja med fundera kring det ständiga hatet mot romer som alltid förekommit. Och jag förnekar inte att det finns romer som har långa fingrar och stjäl i Sverige. Men som alltid så är man farligt ute när man är så förblindad av hat att man ser alla av samma sort som samma typ av problem som dom fåtal man hatar. Och jag ska inte ta dom i försvar, att förstöra och begå brott är förstås alltid fel, men kan det ha nåt att göra med att just för att vi är så dåliga på att ta emot romer så slår det slint för vissa och dom tror att förstöra tillbaka är den enda metoden att visa respekt? I Frankrikes fall är då problemet att en rom blev dödsskjuten av polis under oklara händelser. I så fall hade fransmännen kanske kunnat förhindra detta genom att behandla romerna som människor. Respekt måste funka båda vägarna.
Men romerna är nu inte de enda som man bör diskutera. Fransmännens behandlande av romerna är bara en del av den främlingsfientlighet som växer i Europa och människan sitter mer än nånsin bara och tittar på och börjar nicka allt mer instämmande, vilket är livsfarligt. I allt fler europeiska parlament och regeringar så tar partier som har främlingsfientliga åsikter allt större plats. På ganska kort tid har den åsikt som Sverigedemokraterna har om invandrare gått från att vara ett hot och skrämselmedel till nåt som anses som intressant att lyssna på av många. Jag tycker man ska betänka det när man tar ställning i den franska regeringens krig mot romerna. Det Sarkozy gör har inget med skydd och fransk säkerhet att göra. Det är en stämning i bäcken av vad som sker i Italien, Danmark, England, Holland och kanske snart också Sverige. Även om hoten i de andra länderna inte nödvändigtvis måste vara romer. Det är folkslag med människor som stämplas och buntas ihop. Och det är en farlig och cynisk politik som jag hoppades hade lämnats bakom för länge sen.
När det gäller Sverigedemokraterna och deras invandrarpolitik, eller varför inte när moderaterna och folkpartiet pratar invandrarpolitik, så är min ständiga fråga: Varför pratar man bara om problem med invandrarpolitiken sett ur de svenskföddas ögon? Varför är det så få som tittar på samma problematik sett ur invandrarnas ögon? Det är många frågor att fundera kring, men alla bottnar i samma ord: Medmänsklighet!
Läs för övrigt denna intressanta krönika av Johannes Forssberg i dagens Expressen om situationen i Frankrike.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage