Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Kaos efter valet även i Västernorrland | En alltmer moderatstyrd regering! »

Sverige efter Sverigedemokraternas entré!
Stafrin | 04 Oktober, 2010 20:07
Det råder allmänt förvirring i landet efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen. Ingen vet hur man ska reagera. I de politiska partierna vet man plötsligt inte hur man ska göra för att hitta ett bra sätt att regera. Bland de fackliga organisationerna är man också förvirrade över det nya läget. Folket är tagna på sängen och förvirrade av detta parti. För att inte tala om partiets väljare själva. Gemensamt är att man inte riktigt vet hur detta kunnat ske. En förklaring till Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har förklarats med att man inte har tagit tjuren vid hornen och debatterat med partiet, men jag tror inte att det hade räckt. I och med att liknande partier finns i parlament efter parlament ibland EUs medlemsländer så hade Sverigedemokraterna förmodligen kommit in oavsett om man pratat med dom eller inte. Vad jag däremot står fast vid är det faktum att Aftonbladets antirasistkampanj "Vi gillar olika" skulle ha dragits igång redan i början av valrörelsen, inte på valdagen.
Motståndet mot partiet hos de 94,6 % som inte röstade på dom är dock kompakt. Hos väljarna kan Eric Gerhardsson i Gällivare stå som praktexempel. Han hade valts in till fullmäktige i Gällivare men sen kommit på att han kanske skulle läsa igenom vad partiet stod för. Sen fick han stå med mössan i hand inför medierna och erkänna att "han beklagar alla som röstat på honom men han kan inte stå för denna politik"
"Invandrarna är ju mina vänner!", sa han skamset efter att ha pluggat partiprogrammet. Bättre sent än aldrig, som det heter. Många av de som röstat är alltså unga väljare som i desperation efter ett nytt parti att höja till riksdagen för att skapa kaos bland de etablerade röstat på Sverigedemokraterna och sen förstått vad man ställt till med. Det märks alltså att detta är en helt ny situation i Sverige, till skillnad mot övriga Europa som verkar vara väl förberedda på det. Man kan säga vad man vill om denna kaos och ovilja mot partiet, men jag gillar det ändå. Självklart är det inte bra för Sverige att svensk politik numera inte tycks ha en susning om vad man ska göra. Men vi visar trots allt att vi inte gillar främlingsfientlighet och det på bred front. Övriga EU-länder har funnit sig relativt snabbt i situationen, medan vi står upp för medmänsklighet mot andra människor på ett sätt som egentligen är så o-2000-tal. Sen kan man diskutera den svenska invandrarpolitiken länge och jag har ju nämnt mycket av det här. Vi i Sverige är bra på att kritisera invandrarna, men inte belysa problemen sett ur deras syn. Att diskutera slöja och sjal som ett stort samhällsproblem är bara löjligt och att prata om huruvida de vill jobba eller inte när många företag idag inte ens anställer invandrare är bara att skaka på huvudet åt. Men tyvärr är det på den nivån debatten är ofta. Oavsett om vi menar det eller inte så är det vi mot dom i samhället på fler håll än man tror.
Nu finns det också en hel del som säger att Sverigedemokraterna inte alls är främlingsfientliga utan bara vill ha en förändrad integrationspolitik, men jag köper det lika lite som jag köper Moderaternas nya vänsterstil. Den dagen Jimmie Åkesson står i riksdagen och säger att han tar helt avstånd från Jean-Marie Le Pens Front National, norska Framskrittspartiet, Sarkozys utvisning av romer eller Danskt Folkeparti och inte vill ha nåt att göra med deras politik så kan jag börja fundera på att lyssna. Vad jag förstår är detta inte nära förestående. Det man har gjort är att ändra retorik, bytt kläder och norpat lite fler punkter på dagordningen för att ha som muta. Hela partiets dagordning, om man får tro som partiets medlemmar uttryckte det vid intervjuerna på valnatten på deras valvaka, tycks bestå av att man tagit det bästa från de andra partiernas partiprogram och kan sen använda som en liten gåva mot att man får igenom deras invandrarpolitik. Utstuderat, men samtidigt väldigt farligt.
Sett ur politisk synvinkel så kommer vi att få höra ordet "svekdebatt" till leda under den kommande mandatperioden. Senast inför valet av talman då det räckte att Mona Sahlin sa att hon inte kan förhindra att Sverigedemokraterna röstar på deras kandidat Kent Härstedt. Snabbt hade hon brutit sitt löfte om att inte samarbeta med partiet, enligt Fredrik Reinfeldt. Såna utspel av Alliansen spelar bara Sverigedemokraterna i händerna, något Mona Sahlin kanske ska tänka på innan hon anklagar Alliansen för samma vid nästa omröstning. Skapa en vettig motpolitik till Sverigedemokraterna istället för att tjafsa om småsaker. Nu är Sverigedemokraterna inne i riksdagen och man måste ju rösta på någon, bevisligen, oavsett om den andra sidan bett om det eller inte. Däremot så tycker jag, innan man kritiserar den massprotest som förekommit mot partiet i Sverige, att man ska betänka en sak; Oavsett vad man tycker om Sveriges nuvarande integrationspolitik så är detta en fråga som är väldigt svårt och knepigt att diskutera. Det är trots allt inte bara en politik man diskuterar. Det handlar ändå om att bestämma hur livet för en grupp människor ska te sig, människor med hjärna och hjärta. Människor där många dessutom redan haft ett elände. Det gör integrationspolitik ändå en sån svår sak att debattera utan att man trampar på folks fötter. Sen är det självklart att dom ska följa ett lands lagar, som alla andra, men det tror jag inte nån förnekar. Sen kan man också ha olika åsikter om hur man ska hantera politiken. Och för mig är det självklart; Sverigedemokrateras sätt att hantera det är inte rätt sätt och på inte sätt en pålitilig politik som utgår från allas lika värde! Men som sagt, de följande åren kan bli något av svensk politiks mest udda och knepiga situation nånsin. Annat kan man inte tolka kaoset i Sverige just nu!

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Fredrik | 07 Oktober, 2010 09:55

"Invandrarna är ju mina vänner!", sa han skamset

Det är lysande. Talar sitt tydliga språk om att det är missnöje, men att de inte orkar att ta in vad de står för.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 07 Oktober, 2010 20:43

Ja, jag tycker personligen den ligger bra till för nominering till årets citat. ;)

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage