Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Tack för allt, Kaj Kindvall! | Ingrid Möllers avhopp inte oväntat »

Låt inte terrorskräcken övergå i hat!
Stafrin | 12 December, 2010 20:46
Självmordsbombare i Stockholm, Sverige. Visst låter det overkligt, men är sen igår verkligt. Detta kan kommenteras på många olika sätt. Ett självklart vidrigt dåd som slutade långt bättre än vad det kunde ha blivit. Spännande att FRA också tycks fungera i praktiken. Man lagslår att försvaret ska få kolla alla svenskars mail för att förhindra att terrordåd ska få ske och en person i Tranås kan ledigt maila TT och hota om både det ena och det andra innan bomben briserar. Givetvis är det många tankar som surrar efter detta, regeringens tafatta agerande, varför det kunde ske osv, men jag väljer att lägga tyngdpunkten på vad följden kan bli av detta om vi inte börjar tänka i andra banor. Detta dåd är något som kommer med största sannolikhet att hjälpa Sverigedemokraterna. Redan har vissa börjat snacka om "vad var det jag sa?" och jag hoppas att vi svenskar tänker längre än så för ett sånt tänkande är minst lika farligt. Redan efter 11 september så blev muslimer ett folk som man fruktade och började titta snett på, fast det inte fanns nån anledning. Invandrare hamnade i knipa till höger och vänster för att man trodde att dom hade samröre med, i det fallet, Al-Qaida. Hur kommer vi svenskar att reagera nu då, när dådet ligger långt närmare oss? Att rädslan för terrorism är stor har jag stor förståelse för, men den rädslan får absolut inte övergå i hat mot en grupp människor som inte har med detta att göra. För hat övergår snart till mer hat och hat är inte det vi behöver.
Jag försvarar naturligtvis på inte sett nånsin såna här aktioner eller tankar på att skada människor eller det öppna samhället och yttrande friheten, men jag tror att om vi människor tittade med lite andra ögon på andra kulturer och religioner och var mer accepterande så skulle andelen såna här terrordåd bli något färre. Om nu Lars Wilks rondellbilder var en av orsakerna till detta, enligt hotbrevet till TT, så kunde detta ha förhindrats, eftersom det nu var många som blev illa berörda. Inte så att Lars Wilks inte har rättighet att rita Muhammed som rondellhund, vi har yttrandefrihet, men var det tvunget att ske om man vet att detta kommer att uppröra många? Är provokation av nån alltid ett måste om man vet att denne tar illa upp? Det öppna samhället är en viktig del, liksom yttrandefriheten. Men som jag sa för en vecka sen när jag skrev om Wikileaks, med allt större kraft följer ett allt större ansvar. Har man kraft att yttra sig om vad man vill så har man också ett ansvar mot att det man säger inte behöver drabba andra människor. För att man har rätt att yttra om vad man vill betyder inte det att man måste göra det i alla situationer. Vi lever i en tid när ordet medmänsklighet är på väg att stämplas som nåt fult och det är det som är farligt.
Och med tanke på att alla som var emot en amerikansk invasion i Afghanistan och Irak efter 11 september blev kallade för "terroristsympatisörer" så blir det intressant och se vad dom som är emot att de svenska trupperna i Irak och Afghanistan ska stanna kvar kommer att kallas.
Jag tror alltså att det kommer att bli en nära framtid där vi kommer att titta med konstiga blickar på varandra för våra religioners skull, för våra åsikters skull och för våran ursprungs skull och detta behöver verkligen inte ske om vi stannar upp, besinner oss, tänker och lyssnar istället för att känna med hjärtat, nerverna och stoltheten. Jag tror att oavsett om man är flykting från Irak, Sosse, Moderat eller medelsvensson så vill ingen ha terrorism, visa det tillsammans istället för att paranoid söka framtida eventuella terrorister bland oskyldigt människor. För mig är det öppenhet och leder till klart mindre risk för fler terroroperationer.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 17 December, 2010 10:19

Om jag förstår det rätt så får FRA bara signalspana utlandstrafik och inte trafik inom landet.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 22 December, 2010 14:41

Nu är det väl inte klart än om huruvida det fanns utländska faktorer med eller inte, men det stämmer i och för sig. Mitt misstag.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage