Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Jultanke kring jante | Stafrins Spanings årssummering 2010! »

Skamligt "Big Brother" för barn
Stafrin | 30 December, 2010 19:26
TV till varje pris har fått en ny innebörd. Nu kommer programmet "Föräldrafritt" till Sverige och Kanal 5, ett milt uttryckt omdiskuterat program där barnen ska låsas in utan föräldrar i ett hus med kameror i två veckor, alltså "Big brother" för barn. Och givetvis är barnen noga utplockade för att få bästa tittarsiffrorna, också i enlighet med den vuxna förlagan. Kritiken har inte låtit vänta på sig, men tydligen inte tillräckligt för det räckte för att 2,5 miljoner engelsmän skulle bänka sig vid Channel 4. Enligt producenterna bakom programmet är idén att visa om barn skulle kunna "skapa en bättre värld" och Kanal 5s anledning till att visa det är att skapa reaktion. Jag tror att förklaringarna talar för sig själv.
Det intressanta är att titta på utvecklingen på 20 år. 1989 så tävlade 9-åriga Nathalie Paque för Frankrike i Melodifestivalen. Folk chockades över hur man kunde tillåta en sån ung människa att tävla i musik på en sån här nivå med allt vad det skulle föra med sig och mycket riktigt så bröt flickan ihop också när hennes låt hamnade långt ner i resultatet. Efter det så ändrade EBU reglerna och satte en 15-årsgräns. Idag, 20 år senare, så låter vi barnen i samma ålder att tävla i "Big Brother" och låsa in dom i ett hus med kameror runt om.
I Sverige så har kommentarerna varit minst sagt hårda bland de som kommenterat artiklar om programmet, så det finns hopp än. Men jag räknar med att publiciteten kring detta program gör att trots kritik så kommer folk att titta. Jag brukar inte försöka påverka folks åsikter, men mitt råd är SE INTE DENNA SKIT! Det är trots allt barn vi talar om. Jag är hård när det gäller detta och tycker att barn inte har nåt med den kändisglorifierade dokusåpavärlden att göra och att ett program som "Wild kids" är gränsfall. Och detta måste vara ett av de absolut mest korkade övertramp nån TV-station gjort. Vem plockar upp spillrorna av barnen sen när de kommer ut, TV-producenterna som gnuggar händerna till banken eller föräldrarna som tillåtit barnen att ställa upp? Var ska denna patetiska jakt på kändisskap och tittarsiffror sluta? Åter, det är vi som bestämmer framtiden för denna form av underhållning, genom att titta eller inte titta. Tänk på det när "Föräldrarfritt" börjar i TV.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage