Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skamligt "Big Brother" för barn | Komisk nyårsvaka ingen förstod »

Stafrins Spanings årssummering 2010!
Stafrin | 31 December, 2010 13:43

Nyår igen. Nytt år igen. Hur ska man summera och samla ihop det gamla året? Alla krönikörer med självaktning gör idag sina summeringar i form av årsbästalistor. Tja, varför inte. Jo, jag gör också en längre lista över det som engagerat mig och som jag reagerat på under året. Det mesta har jag också skrivit längre artiklar om under året så håll till godo. Det här var för mig ÅRETS...

Farväl: Tracks, som efter 26 år tackade för sig. För mig, som följt programmet genom hela 80- och 90-talet och som fostrats av programmet, en bisarr och sorglig händelse som dock var förståelig.

Mysterium 1: Facebook, som jag aldrig kommer att förstå. Att ungdomar hakar på den är en sak, men att äldre, företag, kommuner och landsting nu måste ha en facebooksida och att alla plötsligt ska ha det förstår inte jag alls.

Mysterium 2:
Spotify, än mindre förstår jag att så många hellre betalar stora summor via nätet för att sitta och tillfälligt strölyssna på streamad musik istället för att se till att man kan införskaffa ett album och behålla och bevara musiken för framtiden.

Dokumentär: McDonalds, som nagelgranskades i en uppmärksammad och skrämmande dokumentär som visade att medmänsklighet och arbetsmiljöregler inte är nåt som man bryr sig så mycket om bakom diskarna på hamburgerkedjan. Tyvärr ledde det inte till nåt utan folk chockades, ryckte på axlarna och beställde sen en ny BigMac.

Bortglömda händelse(r): Regeringsskandalerna innan valet, minns nån idag att Carl Bildt var inblandad i en styrelse som begått folkrättsbrott och övergrepp för att komma åt oljan i Sudan? Eller att Sven-Otto Littorin misstänktes för att ha köpt prostituerade? I normala fall borde såna saker ha fält vilken regering som helst, allra helst om de sker precis innan ett val, men icke här.

Tidningshändelse: Prinsessbröllopet, idag vet vi ungefär allt om kronprinsessan Victoria och prins Daniel, mer än vi egentligen ville veta.

Mest överhypade: Kungaboken "Den motvillige monarken" som endast kommit till för att några nördar hittat ett lätt sätt att tjäna pengar på det som ger skvallerpressen mest rubriker. Och detta matades i tidningarna sida upp och sida ner under halva året, med festbilder på innekrogarna samt en påstådd otrohetsaffär mellan kungen och La Camilla. Allt medan jag fyllde denna blogg med saker som var betydligt viktigare att ta upp på löpsedlarna.

TV-flopp: Veckans kanin, Alex Schulmann höll sig kvar vid sina för många minuter som kändis genom att skicka en man i kanindräkt efter den kändis som Schulmann ansåg var mest korkad under veckan. Idén skrek fiasko redan innan och de förväntningarna höll i sig också.

Skandal 1: Sjukhuset i Sundsvall, 800 sköterskor och annan personal fick gå och resten fick slita ihjäl sig för att rädda människoliv, medan landstingsledningen och sjukhuspampen/direktören Sig-Björn Olofsson tjänade multum och anställde kriminella medhjälpare och ett norskt konsultföretag som inte hade koll på nånting.

Skandal 2: De nya sjukskrivningsreglerna som gjorde att människor som är sjuka, till och med svårt sjuka, blev tvugna att antingen söka jobb eller socialbidrag. Politikerna sätter näsan i vädret och låtsas som det regnar och medmänskligheten har aldrig varit längre bort!

Desperataste: Socialdemokraterna i Sundsvall innan valet, som upptäckte vart hän det barkade opinionsmässigt efter sjukhusskandaler och annat att man lovade både Domsaga och Norra Bergets företag att få vara kvar, bara en månad efter att man sagt att dessa skulle läggas ner.

Svåraste:
Fredrik Reinfeldt, som inte kunde säga socialbidrag i SVTs partiledarutfrågning när han fick frågan på hur de sjukskrivna som utförsäkrats skulle klara sig utan lyfte fram bostadsbidrag som plånbokens räddare i nöden.

Bästa val:
Kalifornien, som sa nej till marijana och insåg att man inte kan släppa alla droger fria och skylla på medicin och vård.

Sämsta val: Ekonomipriset, som gavs till två amerikaner som stadsfäste för alla att det är de arbetslösas eget fel att de är arbetslösa.

Modigaste val:
Norska nobelkommittén, som gav fredspriset till Liu Xiabo, trots att man visste att han inte skulle komma och hämta det och trots att man visste att Kina skulle bli galna. Detta följde man upp med att under ceremonin göra en lysande protest genom att lägga priset på en tom stol.

Dilemma:
S vägval, en av anledningarna som kostade dom valsegern. Är man ett nyliberalt och högerinriktat parti eller ett traditionellt arbetarparti? Den frågan vet man inte än, topparna har en åsikt och gräsrötterna en annan.

Osynligaste: Mona Sahlin, som under valrörelsen och flera viktiga beslut under året lyste med sin frånvaro i debatterna utan skällde lite på torgmötena. Inte det bästa sätt att skaka av sig ett dåligt ryckte och försöka göra sig hörd i valrörelsen. Detta gav också en av de blekaste valrörelserna i modern tid.

Skräck 1: Terrordådet i Stockholm, som fick oss att unisont tro att Uusama Bin Laden hade lagt sin hand över oss. Och frågan är fortfarande aktuell, hur ska vi bemöta invandrare och muslimer?

Skräck 2: Wikileaks, som genom den ena skandalrubriken efter den andra fick hela världens politiker och ledare att skaka i brallorna och kjolarna och försöka hitta på mer eller mindre oetiska metoder att tysta dom.

Skräck 3: Sverigedemokraterna, som väckte invandrarfrågan på nytt igen, i alla fall hos befolkningen, och kom in i riksdagen. När partiet sen kom in i de mäktigast sal så försattes hela landet i en obegriplig fasa över vad detta skulle leda till.

Kommentar:
Sjukhusdirektören Sigbjörn Olofssons när han kommenterade att han anmält sig själv till SR Radio Västernorrlands tävling om "Årets Västernorrlänning". Bara den idén, efter det han gjort under året med sjukhuset och alla skandalerna känns ju som ett stort skämt och roligare blev det när han sen förklarade det hela med:
"Annars hade ingen annan gjort det".
No kidding? Det är väl första gången han sagt något så rätt...

till sist lite privata saker...
Händelse: Vårens skivmässa på Galleria In! Ett stort utrymme som gav massor med utställare och den bästa mässan på bra länge! Enda nackdelen var timingen då den krockade med Vårmässan i Nordichallen.

Besvikelse: "Stargate Universe", som inte alls lyckades skapa samma nerv och spänning som sina föregångare.

Låt 1: Robyn "Dancing on my own", jag har sagt det förr och jag säger det igen, Robyn och Kent är de enda i pop-Sverige, eftersom Cardigans ligger på is, som kan göra musik 2010 och Robyn bevisade sitt med råge i år med sina TRE plattor med skön elektrostil. "Dancing on my own" var årets sommarhit för mig!

Låt 2: Duck Sauce "Barbara Streisand", jag kan inte välja i år så jag vill ge ett litet hederomnämnande till Arman Van Heldens projekt Duck Sauce för denna underbara låt som gav oss det som jag saknat mest, en helt udda låt som sticker ut fullständigt från det skval som omger oss hela dagarna. Ett skönt dansbeat och där enda textraden är en röst som säger: "Barbara Streisand". Galet, crazy och välkommet!

Album: Trinity "Paris eyes". Trinity är en jazztrio som använder en hammondorgel som främsta instrument och som jag hörde första gången i år i Radions "Spanarna". På sin platta "Paris eyes" skapar man ett sånt sväng att man skakar av lycka. Det närmaste Jimmy Smith Sverige hört! Detta fullbordades sen med att jag fick se Trinity live på Jazzklubben i oktober, årets näst bästa och skönaste konsert efter...

Konsert: Lisa Nilsson på Gatufesten i Sundsvall i år. En vacker kvinna, en vacker röst och en vacker sommarkväll, kan man begära mer? Vår soulsister bjöd på en stämning som var enorm med låtar och versioner av dessa som åtminstone jag var trollbunden av!

Det finns mycket jag inte tagit med och som kanske förtjänas att nämnas, så har jag glömt nåt så sätter jag in det under titeln "Årets övrigt". Jag tycker inte 2010 har visat mycket på en förändring i attityd och vilja att kämpa för medmänsklighet. Girigheten råder över alla läger och dom som inte vill haka på lämnas utanför. En dyster summering, men tyvärr verklig. Men för att sluta detta år lite positivt så hoppas jag att vi till 2011 kan samlas och försöka visa lite gemenskap och respekt för varandra och våra olikheter och egenskaper. Vi vinner mycket då och bekämpar många krig och problem då. Gott nytt år allihopa!

/JS10 - imorgon JS11

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage