Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Idel valsvek inom Sundsvalls kommun | Vånda över utebliven snöskottning »

Lena Nyman gav krydda åt revyerna!
Stafrin | 06 Februari, 2011 11:15
Det är med sorg jag läser om skådespelerskan Lena Nymans död, en av våra bästa och skönaste komedienner. För mig är Lena Nyman förknippad mest med Hasse & Tage och det är tragiskt hur en efter en ur tidernas bästa revygäng försvinner. Jag kommer dock aldrig att glömma de sköna sketcher där hon med sitt sätt att spela tuffa bitchiga kvinnor gav sketcherna riktig krydda. Mamman som ska köpa sin son en kulpåse i födelsedagspresent i "I sportaffären" ("Säääääätt, va' då för säääättt?"), coola statsbruden som genom ett förhållande med en bonde blir tvungen att bo på landet i "Stadslollan", hon som äntligen kommer fram till "Ring så spelar vi" i "Jag har talat med Hasse Telemar" eller den fräcka tangon med Gösta Ekman i "Vad har du i fickan, Jan?". Men även i Hasse & Tages filmer lyste Lena Nymans komiska storhet, som kronprinsessan Viktoria som gör uppror i "Sopor" eller som fängelsetjejen Frida i "Släpp fångarne loss, det är vår!". Men hon kunde även den seriösa sidan, vilket hon med bravur visade som Ronjas mamma Lovis i "Ronja Rövardotter".
Sen ska jag väl med barmhärtighet lämna hennes sånginsatser på skiva som inte var lika underhållande, där bland annat Staffan Hellstrand skrivit texter åt henne. Men dom är dock en del av hennes karriär.
Men Lena Nyman som skådespelerska och komiker med sin karakträristiska hesa röst var en krydda som satte färg på revyerna och filmerna. Hon gjorde både komiska insatser och seriösa roller lysande med en energi som få hade. Svensk humor är en profil fattigare!

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage