Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Vånda över utebliven snöskottning | Sigbjörns avsked - ett steg åt rätt håll! »

Stå upp för den hotade demokratin!
Stafrin | 16 Februari, 2011 20:30
Den senaste tiden har det talats mycket om rätten att yttra sig och rätten att få säga sin mening i dagens samhälle. Det kan låta som en självklarhet på papperet, men tyvärr, 2011 är det inte så enkelt längre, inte ens i Sverige. Jag har tagit upp detta förr, i samband med EU-valet senast då jag ansåg att vi gav upp demokratin genom att tyst tiga om våra politiska åsikter och rätta in oss i ledet av EU-anhängare och annat för att inte framstås som underliga. Men detta är en sak som nu inte har att göra med vare sig moderater, socialdemokrater, höger eller vänsterpolitik eller sånt. Detta är en sak som berör alla. Vi är på väg att helt säga upp vår yttrandefrihet och demokrati. Nyligen i Sundsvallstidningarna (och även andra tidningar under de senaste åren) så har det varit ett par artiklar om att allt färre vågar gå ut och kritisera sin arbetsgivare när de anser att nåt är fel. Vi nickar, lider och samtycker hellre än att skaffa en bra arbetsmiljö för oss.
Sen tidigare har jag ju talat om detta med estetisk kompetens som en starkt kommande grej bland arbetsgivarna, alltså idén att du både ska vara snygg samt också inte yttra dig om nåt för privat på din fritid utan bära med dig jobbet som en profil 24 timmar om dygnet.
Att man kan förlora jobbet eller få represalier för att man uttrycker sig olämpligt på sin facebook eller i sin blogg är ju sen tidigare känt.
Dessutom kliar sig politiker och makthvarare sig i huvudena över hur man ska tysta internet som nu genom Wikileaks blivit en jättafara för deras makt. I Egypten har man redan gjort ett bra försök, även om nu Egypten istället förvandlades till det hopp som demokratin behöver.
I Sverige är vi alltså rädda och vågar inte säga nåt i rädslan för att förlora jobb eller ekonomi. Är vi på väg att bli ett skrämt folk, som arbetsgivare och näringsliv vet att man lätt kan påverka och få att gå åt rätt håll? Och dom vet det rätta skräcken hos människan. ARBETSLÖSHET!
Tidigare så kunde politiker och chefer tycka det var lite småkul med nån rebell som stack ut och satte färg på tillvaron. Men kommer det för många rebeller så blir kryddan för stark. Då är det lättare att försöka tvinga alla att bli strömlinjeformade och sticker du ut från mallen så är dörren där. Och det är en jättefarlig väg att gå att acceptera detta. Jag säger verkligen inte att vi ska starta statskupp eller revolution, det är inte det jag försöker frammana. Vad jag säger att vi måste våga stå upp för våra åsikter och säga vad vi tycker, även när det blåser. Demokrati är en väldigt viktig sak som vi har kämpat under en sån lång tid i vår livshistoria för att få och som inte är alla förunnat i världen. Och ingen människa tjänar på att bli underkuvad och tigande må dåligt när man ser nåt man inte gillar eller accepterar. Vi måste därför värna mycket mer om yttrandefriheten och demokratin än vad vi gör, oavsett vad det kostar. Det handlar om vår framtid och våra liv!

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage