Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Salas tiggeriförbud hjälper ingen | Bin Ladens död stoppar inte terrorismen »

Första Maj större än på länge!
Stafrin | 01 Maj, 2011 19:20
Dags för den traditionsenliga genomgången av Vänsterblockets stora dag från ett kallt Sundsvall där besökarantalet som stod vid sidan av var rätt lågt. Nåt som hade samma tendens var vänster-vänstersidans tåg, alltså kommunisttåget, som lockade ett minimalt antal människor.
Vänstertåget var rätt stort med inte mindre än sju talare. Jag ska inte gå igenom alla utan de mest anmärkningsvärda. Vänsterpartiets huvudperson i stan, Kim Ottosson, höll i tåtarna och hon basunerade ut parollen för Vänsterpartiet i Sundsvall:
"Sundsvall är inte till salu!"
Man visste inte om man skulle skratta eller gråta åt de orden, men en vän som jag stod med summerade det perfekt:
"Och så säger hon: "Nu går vi alla och badar i Himlabadet!""
Kim Ottosson tog alltså upp den största stenen och kastade den rakt i glashuset.
En annan besvikelse var Rättvisepartiets talare Stefan Lundqvist som knappt kunde manuset och höll på att söva publiken med ett monotont tal som aldrig ville ta slut.
Christina Höj-Larsen, som förra året långsökt talade om blåa elefanter, höjde sig rejält i år och gjorde det bästa talet med ett tydligt, påläst, trygghetsingivande och engagerat tal som var riktat rakt mot regeringen. Hon kritiserade framför allt regeringens förmåga att möta Sverigedemokraterna med att inte göra saker bra, utan att endast försöka göra saker lite bättre än alternativet.
"Man kan inte skapa nästan samma politik för att göra det lite bättre!", var ett av årets bästa meningar på första maj.
Sossetåget i år var den stora överraskningen. Över 200 personer gick i det längsta första maj-tåget på många år, ett klart ställningstagande mot regeringen och de flesta parollerna handlade om antingen Fas 3 eller Libyenkrisen. Tummen upp faktiskt för sossetåget i år!
Talen sen var som vanligt allmänt smör, smör, smör för att lyfta socialdemokraterna som partiernas parti och klappa sig själva på axeln för gågna tider. Ungdomarna brukar jag framhålla som långt bättre talare än de aldre och hos Ung Vänster lyckades Albin Karlsson hålla den ställningen bra, medan SSUs ordförande i stan, Lisa Lööf, framträdde med ett dåligt påläst manus som innehöll alla de klassiska klyschorna.
Vår huvudtalare här i år var förre ekonomiske talesmannen, med mera, med mera, Tomas Östros som rent retoriskt höll ett noga, engagerat och bra tal som fick med allt utan att säga alla sosseord som man hört sen Per Albins dar. Att sen innehållet i talet inte innehöll nåt av värde var en annan sak. Bland annat lyfte prisade han Göran Persson och hans regering till skyarna för att Sverige "klarade krisen relativt bra". Glömde jag nämna att Östros själv satt i den regeringen också? Om detta var Östros sätt att säga "det var bättre förr", ville prisa sin förre ledare eller om han bara rent allmänt kände för att slå sig lite på bröstet får vi aldrig veta.
Men han lyckades också tala riktigt bra också ibland, framför allt om vad som man borde satsa på, istället för ett femte jobbskatteavdrag, bland annat utbildningar och kunskap för att möta Kinas allt mer växande ekonomi.
Centralt så blir jag imponerad av att man lyckas få ihop så mycket att prata om på första maj bland sossetopparna när man ännu inte kommit med nån konkret politik. Östros ersättare, Tommy Waidelich, lovade att Fas 3 skulle bort och a-kassetaket skulle upp. Gott så, men vad kommer istället och varför har socialdemokraterna inte ens brytt sig om denna jobb- och utvecklingsgaranti ända sen Alliansen lanserade den för fem år sen? Håkan Juholt, som varit partiledare i två månader nu, kommer att få en väldig brant backe till valet om han inte slutar att visa upp sig och kommer med nåt mer innehållsrikt och matnyttigt istället.
Men totalt sett så visade första maj detta år på det att finns ett hopp för traditionen och att folk var mer villiga att protestera mot regeringen än på länge, trots det kalla vädret. Nu behöver dessa anhängare bara få nån politik från sossarna att tro på också.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage