Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Första Maj större än på länge! | Bra skivmässa i bra lokaler! »

Bin Ladens död stoppar inte terrorismen
Stafrin | 06 Maj, 2011 19:08
Kan världen andas ut nu? Är världen säkrare nu när Usama Bin Laden har dött? Jag tror att vi är många som säger nej på den frågan. Låt mig först bara säga att jag verkligen inte sörjer Usama Bin Laden och anser att en man som är ett sånt hot givetvis ska stoppas. Jag har förståelse också, efter det som hände 11 september 2001, att amerikanarna firar på gatorna. Min första tanke när jag läste om Usamas död var att republikanerna nu får ett hästjobb att försöka besegra Barack Obama om ett år, framför allt eftersom dom inte ens har en klar kandidat än.
En vän och jag diskuterade på första maj att Obama varit rätt svag som president, med tanke på den enorma push han fick och vad han lovade när han blev vald.
Men att medvetet bara gå in för att döda en annan människa, varken mer eller mindre, är ingen metod jag uppmuntrar eller gillar, Bin Laden eller inte. Öga för öga. Tand för tand. Men det finns ingen anledning att sänka sig till hans nivå. Inte heller finns det nån anledning att sitta och gotta sig åt bombningen och hans död på Youtube. Ett frosseri i att en människa dött. Men på den nivån är kulturskillnaden mellan USA och Sverige rätt stor har jag förstått. Sen kan vi lämna debatten om USAs rätt att gå in i Pakistan utan tillåtelse eller Pakistans skuld i Bin Ladens vistelse där till en annan dag.
Och som sagt, världen är inte säker från terror för det. Visst, Al-Qaida är en svagare organisation nu än det nånsin har varit, men det krävs ingen organisation för en hämndlysten medlem att på eget bevåg spänna på sig en massa sprängmedel och gå in på ett köpcenter på och utföra ett dåd i Bin Ladens namn. Tyvärr så finns det en överhängande risk för hämndaktioner, både organiserade och privata.
Däremed, som sagt, inte sagt att man inte skulle ha stoppat honom på nåt sätt. Usamas död är en stor skalp i kampen mot terrorismen, en kamp som är viktig. Men det åter står mycket jobb, både fysiskt och psykiskt. Som jag sagt tidigare, mycket terrorism skulle kunna ha stoppats om man på ett helt annat sätt accepterat varandras religioner och olikheter på ett annat sätt än man gör idag, oavsett vilken sida man står på.
Men nu är Usama Bin Laden dock död. Grattis Barack Obama. Du är nu ett stort steg närmare fyra nya år i Vita Huset. Du kanske har tjänat mest på hans död, men jag hoppas jag har fel.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 07 Maj, 2011 00:49

Nej världen kan inte andas ut nu men vi kan andras lite lättare ;-)

Nu finns åtminstone en idol mindre hos terroristerna som gör att färre unga kommer att bli självmordsbombare.

Det är som att Zlatan skulle sluta spela att färre har en idol att se upp till.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 07 Maj, 2011 01:01

Problemet är att bland fanatister som Al-Qaida-anhängarna är personer som Bin Laden inte bara idol. En tillräckligt stark ledare som dör för nåt som man tror på, framför allt inom vissa religioner, riskerar att bli nån sorts helgonliknande martyr och såna som tror på det kan bli riktigt farliga.
Men det kommer att ta tid innan själva gruppen Al-Qaida kommer att resa sig igen på allvar och hitta en ledare som är som Bin Laden och förhoppningsvis så kan man utnyttja det på bästa sätt i västvärlden för att bekämpa terrorismen.

/JS11

(no subject) [Reply]
Jari | 07 Maj, 2011 01:37

Visst kommer han att bli en martyr hos vissa, men jag kanske är naiv men tror ändå att idag år 2011 så är det svårare idag än för 20 år sen att plocka upp nya självmordsbombare i bergsbyar i mellanöstern till att gå på snacket om martyrskap och 72 oskulder eller vad det är att dom ska få i himlen om du spränger sig :-)

Internet finns överallt idag och folk även i bergsbyara är mer upplysta idag.

Se bara dom länder i mellanöstern där folket gör uppror att dom gör upprot mot diktatorn och vill ha frihet och eget bestämmande och inte en massa oskulder i himlen hehe..

(no subject) [Reply]
Stafrin | 07 Maj, 2011 10:21

Ja, jag hoppas att du har rätt. Och Al-Qaida är försvagat idag i jämförelse med 2001.

Man ska bara dock inte underskatta möjligheten. Men kaoset i mellanöstern har visat på en politik och ett nytt sätt där nere som få trodde var möjligt och det ger hopp. Det är en spännande utveckling i mellanöstern idag, helt klart!

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage