Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« AMU-utbildning i Fas 3 - ett spel för galleriorna | Gustav Fridolin - Miljöpartiets smartaste val »

Bamse 2011 - verklighet eller fantasi
Stafrin | 18 Maj, 2011 20:47
Det är alltid intressant att se när drevet går i serievärlden och media försöker skapa skandal av nåt som egentligen är så fiktivt som en tecknad serietidning som ska underhålla en ung publik. Jag skrev tidigare om Kalle Anka och hur tidningen vid ett tillfälle tog parti mot nedladdning (läs här). Nu är det Bamse som skapar rubriker efter att man i en beställningsserie från Migrationsverket låter ett gäng vargflyktingar bli utvisade och därefter bli glada vid hemkomsten för det. Journalisten Mattias Elftorps rasar för att det är "en retuschering av verkligheten" och kallar Bamse världens dummaste björn. Man kan ju först och främst fråga sig vitsen i att Migrationsverket, som i sig inte är världens bästa verk, beställer en tidning med Sveriges mest populära barnhjälte, för en målgrupp som troligen aldrig hört talas om björnen.
Nu har jag inte läst serien mer än de bilder som visats i medierna så jag ska inte recensera den för mycket, men självklart är slutet en viss försköning av verkligheten. Dock är debatten något överdriven och upphausad. Förmodligen är slutet i serien gjord för att barnen ska kunna stänga tidningen med en med en sorts "feel good"-känsla. Ingen är ond, alla är glada och man kan drömma sött på nätterna. Lite det som alltid varit tidningens kännetecken. Om det sen är det som flyktingbarn egentligen ska lära sig eller inte är en annan sak.
Däremot kan jag känna ibland när jag bläddrar i tidningen idag, för det förekommer faktiskt ibland även fast jag passerat 30 (är man seriefreak så är man), att Bamse kan inte ha världens lättaste jobb. Gång på gång har tidningen anklagats för att vara kommunistisk. Och andra sidan är allt som idag är gjort av välvilja mot en annan människa kommunistiskt tydligen. Vi lever i den självständigaste, girigaste och mest egotrippade av världar idag och att i den tiden försöka producera serier som är till för att lära barnen att vara snälla mot varandra, våld löser inga problem, var vänner med alla, alla äter frukt och alla är välkomna i "vårt gäng" kan inte vara det lättaste. Bamseserien har alltid varit en förhoppning mot barnen att skapa en bättre värld. Möjligheten fanns förr, helt klart, men den verkar numera glida längre och längre från verkligheten och Bamses värld är mer ett utopia som få tror på idag. Visst, nu låter det som en dystopi och jag tycker att Rune Andreassons verk och mål med serien ska leva vidare, seriens livskraft är mycket imponerande och tidningens ideologi är vacker, men frågan bör ställas: Hur mycket verklighet finns det egentligen i Bamse nuförtiden och hur mycket tro finns att barnen ska kunna åstadkomma allt det goda som finns i den serien? Eller är Bamse numera bara förströelse och underhållning för barnen i några minuter?

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage