Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Bamse 2011 - verklighet eller fantasi | Kungadebatten - ett nytt kungahus kliver fram »

Gustav Fridolin - Miljöpartiets smartaste val
Stafrin | 21 Maj, 2011 19:55

Nu börjar den spännande resan för Miljöpartiet. En politisk resa utan Maria Wetterstrand som det starkaste lokomotivet, där jag anser att partiet borde ha ändrat sina stadgar så att hon kunde vara kvar. Jag vet att det är ett elände att politiken är så personfixerad istället för ideologifixerad, men Maria Wetterstrand var partiets kanske största och bejublade tillgång nånsin och att då byta ut henne borde vara snudd på politiskt självmord. Men när det nu är skett så är namnet Gustav Fridolin kanske det smartaste val man kan göra. Åsa Romson vet jag ungefär noll om, mer än att hon är en klassiskt skolad miljöpartist i ordets rätta bemärkelse. Men Fridolin är det namn som närmast har en chans att skapa sig den popularitet som Wetterstrand lämnar efter sig. Han har mycket som talar för.
- Han är den yngste partiledaren nånsin i riksdagen (om man nu ska räkna "språkrör" som en partiledarform). Åldern på politiker på toppnivå krympte högst betänkligt på rekordtid, med Jimmie Åkesson, 32 år, Åsa Romson, 39 år och Fridolin, 28. Och detta kan förhoppningsvis leda till att fler unga vågar satsa på politik på högre nivå efter att riksdagen i flera år stämplats som ett "gubbdagis".
- Han är rapp i käften och bra på att prata i medierna och få dom att lyssna med intressanta och ibland kontroversiella åsikter. Precis vad som behövs för att få uppmärksamhet för ett parti idG. Lite vad jag efterlyste till socialdemokraterna för ett tag sen.
- Han är riktigt engagerad seriöst i sina frågor.
- Han är villig att stå nära väljarna i jämförelse med andra partiledare, vilket märkes om inte annat när han gav upp sin riksdagspension när han trädde ur riksdagen 2006 för att jobba på TV 4.
- Han är ett relativt känt namn ute bland folket, till skillnad mot tidigare års val, vilket, oavsett om man vill det eller inte, påverkar en del.
Nu ska jag inte säga att Åsa Romson saknar dessa egenskaper, det är fullt möjligt att hon är bra på dessa också, men oavsett vad man tycker om Miljöpartiets politik så tillför Fridolin flera saker som behövs i svensk politik för att göra den intressant för många. Jag skulle inte rösta på MP och jag gissar att jag i rätt få frågor kommer vara överens med de nya språkrören, men jag tror att om man nu inte vill behålla Wetterstrand så har man gjort smart val om man siktar på att förnya och lyfta partiet mer inför valet 2014. Sen är det som vanligt inom politiken. Det är en sak vad man har för förväntningar, en annan om man lyckas leverara därefter, vilket jag antar att Romson och Fridolin är medvetna om. Man borde ha mycket att fundera på som Eriksson och Wetterstrand lämnade efter sig, arbetskraftsinvandringen som man av nån anledning väljer att stödja, EU-frågan, där toppen är delvis för medan många i landet är starkt emot samt om man är pro-allians eller pro-röd grön, för den uppdelningen finns även om partiet försöker blunda. Samt sina normala miljöfrågor, där man ska försöka hitta en balans mellan sina miljökrav och hur det fungerar i verkligheten ute i landet. Så, grattis och lycka till, Åsa Romson och Gustav Fridolin.


/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage