Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Intressant EMU-artikel av Sommerstadt | Konstigt gnäll av Åkesson »

Småpartiernas död - en demokratifråga
Stafrin | 30 Juni, 2011 21:12
Både Centerpartiet och Vänsterpartiet halkade till under riksdagsspärren i en undersökning och Kristdemokraterna har varit där konstant sen valet. Normalt skulle man kunna skylla på respektive partis politik som är otidsenlig, otrendig, dålig eller annat. Men när tre av riksdagens åtta partier hotar att åka ur samtidigt, för att inte tala om att endast tre av åtta når över 10 % i opinionsmätningarna, så borde man ta sig en rejält funderare på framtiden för svensk politik, oavsett om man är vänsteranhängare eller högeranhängare. Det kan knappast vara demokratiskt att ha ett tvåpartisystem.
Småpartierna blir allt mer desperata och frågan är vad de kan göra. Ändra politiken? Som jag frågade när jag ifrågasatte Centerpartiets diskussion om förnyelse när Maud Olofsson annonserade sin avgång: Hur ska den förändras? Ska alla tävla i att gå åt så långt åt höger som det går och är det verkligen rätt metod? Vad jag tycker kännertecknar ett bra politiskt parti är ett demokratiskt som vågar stå för sig själv med egen ideologi och med egna idéer. Men dessa är på utdöende utan alla tävlar i att gå åt samma håll för att undvika att sköljas med bort av den 4 %-iga flodvågen. Det är klart att jag inte skulle gråta mig till sömns över att Centern eller Kristdemokraterna åker ur riksdagen, men för svensk politiks skull så hoppas jag att man funderar på hur man ska göra för att ha kvar småpartierna i riksdagen för det behövs alternativ och valmöjligheter om det ska kallas demokrati. Den frågan är något viktigare just nu än att spekulera i eventuella politiska åsikters brister.

/JS11

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage