Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Tankar kring tragedin på Utöya | Tänkvärt av Everdahl i "Spanarna" »

Våga diskutera även främlingsfientlighet
Stafrin | 24 Juli, 2011 13:00
Så här några dygn efter tragedin på Utöya så finns det en sak som florerat i mitt huvud. Hur annorlunda diskussionen skulle bli om situationen varit annorlunda. Betänk att det varit ett dåd gjort av en invandrad islamistisk extremist och inte en infödd högerextremist. Då hade vi redan vid det här laget diskuterat hur vi ska stoppa invandringen, hur invandrare ska tvångsintigeras och i en del fall även hur vi ska stoppa islams utbredning. Nu är inte fallet så utan det var en norrman med extrema främlingsfientliga åsikter som gjorde detta och utan att på nåt sätt anklaga oss i Norden att vara rasister så befarar jag starkt att det inte på alls samma sätt kommer att diskuteras hur vi ska stoppa rasismen eller hur vi ska stoppa dessa högerextremister. Det lär bli ihågkommet som att det var en hemsk galning och han är gripen, end of story! Eventuellt kommer det säkert också nån film om det om några år. Efter "11 september" och jakten på Al-Qaida så har vi varit så förblindade av rädsla för extrema islamister att vi helt lämnat alla andra hot bakom oss och det är livsfarligt. Lika livsfarligt som att inte diskutera om faran med främlingsfientlighet och rasism men att ideligen älta faran med islam, vilket är det vi i allt för stor utsträckning idag gör.
Varför vi inte diskuterar främlingsfientlighet idag kan man bara spekulera i. Om det beror på att det finns så pass många partier i de flesta parlament i Europa idag med såna åsikter att vi blivit avtrubbade eller rädda för att stöta oss med dom vet jag inte, men som sagt någonting är det och något måste göras åt det. Massmorden på Utöya må ha varit gjorda av en sinnessjuk psykopat, men dom åsikter han hade är lika farliga som om det hade varit en islamistisk extremist som vill straffa alla kristna och låta Allah ta över. Tänk på det när denna hemska tragedi ska summeras och diskuteras i framtiden. Vi måste även våga diskutera främlingsfientlighet och rasism och inte bara titta åt Mellanöstern så fort det händer nåt.

/JS11

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage