Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Takidas recension - vart går mediegränsen? | Noterat om kronprinsessans barn! »

Framtidssynen har utvecklats, men inte Sverige
Stafrin | 15 Augusti, 2011 21:32
Lite spännande tankar om hur vi människor har utvecklats på 30 år. Hittade ett avsnitt av det gamla samhällsradioprogrammet "Nya Linje 19" med Metropolarna Niklas Levy och Ingvar Storm. Programmet var från 1980, då 80-talet var en vecka gammal och man skulle måla upp hur 80-talet skulle kunna tänkas bli. Med hjälp av experter, journalister, tjänstemän och Per Garthon, då avhoppad regeringsman, så skulle man förutspå det splitter nya decenniet. Och det gjorde man... med det dystraste penslar som gick. Det var krigshot mellan Sovjet och USA, ett ja till kärnkraften i folkomröstningen skulle innebära problem, demokratin hotades allt mer, politikerföraktet ökade, barnen blev mer isolerade ju mer teknik som invaderade Sverige och miljön var ett stort problem. 80-talet kunde, med allt detta, bli ett bekymrens och mörkrets decennium. Det var en dystopi utan dess like som måste ha fått lyssnarna att bäva för framtiden och undra vem som skulle bygga tidsmaskinen.
Jämför detta med när 2000-talet skulle komma och ett nytt millenium skulle komma med snabba steg. Den framtida nya tekniken var helt fantastisk och alla bara gick och hoppade rusiga i väntan på tidernas häftigaste nyårsafton och den framtid som man bara drömt om. Framtiden, förutsatt att internet överlevde Y2K, innebar möjligheter!
Det är alltid kul att hitta jämförelser på hur vi människor förändrats i vår syn på den tid som gått.
Man kan nu vara kvick och säga att allt man sa inför 80-talet, utom möjligen ett eventuellt krig mellan USA och Sovjet, ju hände. Och andra sidan är det i så fall inte heller nån skillnad om man jämför med hur det ser ut idag. Mycket av det ovan nämnda stämmer in på 2011 också. Kärnkraften har inneburit en del problem med åren, demokratin har hotats flera gånger, miljön är ännu sämre nu, politikerföraktet ökar allt mer och den nya tekniken har gjort oss än mer isolerade. Och ersätt bara Sovjet med valfritt land.
Så vår syn på framtiden har förändrats onekligen. Från skeptiker som var oroliga inför framtiden, tittandes på hur världsbilden såg ut vid den tiden, till glada optimister som älskar allt nytt och längtade till den nya tiden. Men själva landet har inte förändrats så mycket egentligen. Sverige är fantastiskt!

/JS11

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage