Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« IKEAs Umeåsatsning skapar möjligheter! | Regeringen räds Juholt i tunn budget »

Kulturarbetande sjukskrivna leder ingenstans
Stafrin | 13 September, 2011 21:42
De sjukskrivna som har utförsäkrats ska ägna sig åt att inventera, digitalisera och vårda kulturarv. För att få bort slavarbetesstämpeln så är det tur att alternativet lönebidrag finns så man kan putsa upp förslaget. Men man får banne mig gnugga hårt då för redan nu ser folket att kejsaren är naken. Fortfarande vägrar regeringen att inse att människor som är sjuka, dom är i de allra flesta fall just det: SJUKA! Det man i praktiken har gjort är att först kasta ut dom sjukskrivna i kylan och till Platsbanken och sen som kompensation fyllt den med jobb att söka. Man sätter sjuka människor att kopiera dokument, räfsa bland slyn och gå igenom gamla husgrunder. Detta projekt har redan gjorts, jag var själv en del av den sortens projekt när det gjordes av Skogsstyrelsen för fem år sen. Vi som var där gick alla på anställningsstöd och hade lön, men själva jobbet skrek mer välbetald arbetsmarknadsåtgärd, eftersom arbetsförmedlingen var delägare till projektet. Våra chefer då var ett gäng arkeologer som inte brydde sig alls om arbetsmiljölagen och våra fackliga rättigheter utan bara att få fram information till varje pris. Vi var då alla arbetslösa, nu är de sjukskrivna. Nu ska jag inte säga att detta projekt prompt kommer att se ut som som Skogsstyrelsens variant, men scenariot går igen.
I en bloggartikel på fackförbundet Unionens opinionsblogg så i frågasätter utredaren och socialförsäkringsexperten Mikael Dubois (inte att förväxlas med DEN Micke Dubois) vad detta kommer att leda till. Om utförsäkrade har kunskapen eller kvalifikationerna att vårda kulturarven, vart detta tar personen på arbetsmarknaden och om detta går hand i hand med vad som behövs på arbetsmarknaden. Läs även denna träffande blogg av HBT-Sossen!
Med andra ord, det regeringen har gjort är att försöka desperat släta över fadäsen med att tvinga sjuka ut i arbetslösheten genom att ge dom jobb, som inte betyder nåt och som inte leder nånstans, stämpla ordet kultur på så att det låter viktigt och bra och sen tro att problemen är lösta. Klappa dom på huvudet och säga: Nu gör ni nåt viktigt istället för att gå hemma och dra benen! Visst är vi snälla?
OK, man kan om man vill hylla en flagg för att man valt att sätta dom på lönebidrag istället för aktivitetsstöd, men faktum kvarstår fortfarande: Anledningen till att dom är där dom är är att dom flesta av dom är SJUKA! Vad ska regeringen göra åt det då? Blir en reumatiker frisk för att han kopierar dokument åt landstinget? Och om nu kulturarven är en så stor prioritering att det inte går att låta utbildade kulturarbetare sköta detta, varför inte sätta ett gäng normalbetalda friska arbetslösa att göra det då? Såna finns det bra många fler villiga av än att tvinga ut folk som knappt kan röra sig att göra det. Det borde arbetsmarknadsminister Hillevi Engblom veta om någon!

/JS11

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage