Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Rätt Fredsprisvinnare - trots allt... | Juholtaffären ger en bitter eftersmak »

Tankar kring Juholt och den mediala hanteringen
Stafrin | 10 Oktober, 2011 21:25
Jag tror socialdemokraterna idag känner sig riktigt tacksamma... över att det är hela tre år kvar till nästa val. Och jag som trodde att Alliansregeringen hade problem att etablera sina efter valet 2006 nya ministrar, men sossarna har nästan mer problem att etablera sin egen partiledare hos folket. Men faktum kvar står, om man ska ha NÅN chans att peta Reinfeldt till 1914 så får man banne mig skärpa sig! Är det verkligen så här man sköter och bygger upp ett politiskt parti?
- Först problemet med Håkan Juholts fifflande sambo, visst, småsaker, men dock nåt som inte var en bra start för en ny ledare av ett politiskt parti.
- Man tar ca 7 månader på sig för att etablera nån sorts politik. Visst är det bra att inte stressa ihop en politisk ideologi på en kafferast, men det får ju finnas gränser. Det går inte att försöka presentera partiledarne hur länge som helst utan man måste också visa upp vad han går för och vad han och partiet vill, vilket man inte gjorde.
- Sen gör man en skuggbudget som man får dra tillbaka direkt efter att man presenterat den eftersom varken det egna partiet eller partiets ideologi stödjer den.
- Direkt efter det så har partiledaren tillskansat sig några hundratusen i bostadsbidrag av riksdagen och riskerar åtal.
- Och som grädde på moset så hoppar man av en viktig TV-debatt för att SVT lite klumpigt ville bunta ihop alla motståndarpartier till en. Visst, jag förstår inte heller riktigt vitsen med att bunta ihop Sverigedemokraterna som ett vänsteralternativ, men man sumpade en chans att placera fokus på politiken igen efter ideliga frågor om Julholts bostadsaffärer och samtidigt såg till att man själv (plus Vänsterpartiet) så svag ut och Sverigedemokraterna fick ytterligare "tycka-synd-om"-sympatier. Riktigt uselt skött!
Mats Knutson, SVTs inrikespolitiske kommentator, ville få det till en fördel att han var ny på jobbet, men jag är inte så säker på det. Man försöker nu ständigt jämföra med Mona Sahlin-affären 1995, men Mona Sahlin hade trots allt en kompetent och bevisad politisk erfarenhet att falla tillbaka på. Visst, den hamnade i skymundan, men folk visste vad hon kunde i riksdagen. Håkan Juholt, som väldigt få visste nåt om innan, är numera känd för exakt allt UTOM politik, eftersom han gjort nästan allt fel och inte kommit med nåt vettigt i politisk väg och detta kan jaga honom under en lång tid. I praktiken har Juholt gjort en sak rätt sen han tillträdde, att gå emot regeringen i frågorna om Fas 3 och sjukförsäkringen och få riksdagen med sig. Men det räcker naturligtvis inte för att skapa sig ett namn som en duglig politiker. Man får som bekant aldrig ett andra chans att göra ett första bra intryck. Lägenhetsaffären var milt uttryckt en klantig sak som absolut inte får hända en partiledare - framför allt inte en nybliven sådan som ska profilera sig för en ny publik. Om han sen medvetet försökt sig på att tillskansa sig pengar eller om det var ett slarv med att lära sig reglerna är ju en fråga som lär trätas om och om igen, men med tanke på det liv som blev när man nästan direkt försökt måla ut hans sambo som en kriminell svindlare och den granskning som därefter följde partiledaren om allt så vore det närmast korkat av Juholt att rätt obehindrat i ett halvår fortsätta att försöka plocka pengar som om inget hänt. Samtidigt är det rent ut sagt urbota uselt att en partiledare för Sveriges största parti inte ska kunna lära sig reglerna, hur snåriga de än må vara.
Men sen kan man fundera vidare på hur politikerna målas upp i medierna. Det är ingen hemlighet att med övervägande av alla medier i Sverige borgeligt styrda så är socialdemokraterna en ständig måltavla. Juholtaffären var en mumsbit för Aftonbladet, som inte tvekar att använda info från anonyma tips. De andra partierna i riksdagen kanske sitter tysta om affärerna, men medierna ser ju detta som sin chans att peta bort sossarna från en eventuellt tronplats och få sin partifärg som den allrådande. När Centerpartisten Emil Källström erkänner att han gjort samma sak som Juholt, om än för en något blygsammare summa, så verkar ingen bry sig. Det ska bli spännande om han också polisanmäls eller inte.
Annie Lööf, Centerpartiets nya stjärnskott, polisanmäls förstås inte, eftersom hennes sätt att genom att låta hennes nya make bo ensam i deras av skattepengar nybetalda lägenhet, är fullt lagligt. Men likväl så är det ett roffande av pengar som på intetsätt går överens med att försöka skapa en rättvis politik åt folket på golvet. Men det är rätt få som bryr sig.
När ministrarna i Alliansregeringen ertappades med både det ena och det andra 2006 så blev det givetvis liv i luckan hos medierna, men ute i landet så hette det: "Dom är bara människor, vill vi ha perfekta politiker?". Men det är mycket mer krav på en sossepolitiker eftersom han står för en politik som sägs ska vara till för de svagare i samhället, medan borgare som kämpar för just pengar verkar man inte bry sig i lika mycket. Likhet inför den massmediala och moraliska lagen? Knappast!
Istället skulle jag vilja att man släppte Juholt för ett ögonblick i medierna och började granska om det är rimligt att en politiker i Juholts kaliber, och andra också, för bara för att dom inte lyfts fram så ska väl ingen tro att han är unik, med de löner dom har ska behöva en halv lyxvåning med en förmögenhet i bostadsbidrag. Det känns som en lite intressantare fråga just nu i mina ögon. Det blir knappast ett politikerförakt bara för att Juholt plockar pengar, utan det blir det genom att politiker av alla dess färger och valörer gör samma sak. Och detta borde man belysa långt mycket mer än att hänga ut en person, partiledare eller inte.
För Juholts del så anser jag att han inte har så många liv kvar som politiker. Han kommer som sagt få problemet att bygga upp sig som ett trovärdigt politiskt namn, framför allt när han ska kämpa för dom frågor och målgrupp som socialdemokraterna har. En miss till, eller att det blir åtal, och han är borta och i nuvarande läget så vore det en katastrof för socialdemokraterna inför valet 2014. Och ett desperat parti med kniven mot sturpen jobbar inte bra. Det kanske Juholt själv var ett stort bevis på...

/JS11

Intressant?
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 14 Oktober, 2011 19:43

Nu har det ju visat sig att media har ljugit om missen med bostadsbidraget, några regler fanns inte för hur det ska gå till, riksdagen har ändrat texten den 10:e oktober och lagt till reglerna på deras sit efetr att Juholt anmäldes,

Blanketetrna dom fyller i för att få bostadsbidraget har inte alls något kryssfält för hel eller halvt bidrag som påstogs, där finns bara ett fält där dom ska fylla i hela hyrans belopp och sen bifoga hyresavin, det har Juholt gjort och där står både hans och sambons namn med.

Det är flera centerparister som har gjort samma sak men där heter det bidragsmiss men i Juholts fall heter det bidragsfusk vilket bara är patetiskt, även centerledaren Lööf funskar ju för hon bor i stockholm men har en bostad i värnamo som hon inte har varit i på flera år för att kunna få bostadsbidrag, men det är det tyst om.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 14 Oktober, 2011 20:42

Just medierna hade jag tänkt ta upp igen i nästa artikel, men som sagt; i och med att alliansen har makten om mesta delen av medierna och dom har som mål att pusha alliansen till seger 2014 så tar dom till alla möjliga medel att kunna komma dit. Och jag tycker det är snuskigt och skrämmande och mycket oroande för framtiden.

/JS11

(no subject) [Reply]
Jari | 15 Oktober, 2011 09:57

Ja det är skrämmande vilken makt media har, om dom had varit lungna tills allt hade fått gås igenom innan dom anklagade Juholt för fusk så hade sossarna inte skadats något vilket dom självklart har gjort nu trots att Juholt inte har gjort något fel.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 15 Oktober, 2011 10:26

Om dom hade lugnat sig hade dom inte tjänat lika mycket pengar ;)

/JS11

(no subject) [Reply]
Jari | 15 Oktober, 2011 12:20

Det är sant, då hade dom inte sålt lika många lösnummer :-)

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage