Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Inget är som hemma... | Visst ska Palestina in i FN! »

Grekisk folkomröstning en demokratisk självklarhet
Stafrin | 01 November, 2011 20:38
Spännande utveckling av Greklands ekonomi. En folkomröstning är en självklarthet, framför allt med tanke på dom protester som varit. Det är klart att det grekiska folket ska få vara med och bestämma över sina egna liv, istället för att EU ska göra det. Annars blir det svårt att sitta och försvara demokrati i mellanöstern, medan EU och dess medlemsländer får styra och köra över sina medborgare hur dom vill. Och alla EUs ledare satte kaffet i halsen direkt av panik. Däremot var socialdemokraternas pengaguru Tommy Waidelich väldigt positiv till en folkomröstningen, vilket jag i och för sig betvivlar att han hade varit om det hade varit Sverige istället för Grekland.
Sen kan man ju fundera på hur många gånger Grekland kommer att behöva folkomrösta om det blir fel. Experterna säger att ett nej kommer att kasta Grekland ur eurosamarbetet. Men vis av erfarenhet från de irländska folkomröstningarna så kan det bli att kuta många gånger fram och tillbaka till valurnorna för grekerna. Eller tänker EU acceptera ett demokratiskt valt nej?
Hela Eurosamarbetet har på ett lysande sätt beskrivits av Kajsa Ekis-Ekman på följande sätt i en krönika i DN den 8 augusti i år:
"Man kan jämföra valutor med klädesplagg. Varje land har tidigare haft det klädesplagg som passat det. Länderna har kunnat sy in och lägga ut det efter behov. Till exempel devalvera vid kris, eller höja och sänka räntan efter behov.
Men när euron infördes skulle alla länder med ens ta på sig samma kläder. Det var bara det att måtten syddes för att passa vissa länder – som Tyskland och Frankrike. För andra länder, som Grekland, passar kostymen dåligt."

Sen måste jag också skaka på huvudet åt medias retorik i frågan. Snacka om överdramatisering och att dra till med de värsta orden som går för att sälja när man snackar om "Greklandssmittan" och att "smittan kommer att sprida sig", som om det var pesten eller svininfluensan som spred sig. Snart diskuterar vi Greklandspandemin.

/JS11

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage