Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Löjeveckande hetsjakt på Juholt | Intressant medieprioritering vid dödsfall »

Vem bestämmer Sundsvalls utseende?
Stafrin | 05 December, 2011 20:53
Nu är vevmaskinen igång igen om hur Sundsvall ska förändras till nåt med kommersiellt och turistmässigt gångbart, ja, det är inte så dom säger, men det är väl det som är meningen. Allt bakas runt diskussionens verkliga dilemma, den stora statyn av Gustaf II Adolf som står mitt på torget och som blivit något av Sundsvall centrums kännemärke. Ett antal stora artister har tydligen nobbat Gatufesten för att man inte gillar att spela på stora scenen som står mitt framför statyn. Katastrof, tydligen, och Gatufest generalen Jerry Thåström skrev livrädd till politikerna och vädjade att kungen skulle flyttas.

Det finns ju två frågeställningar i detta fallet, dels om statyn ska flyttas i överhuvudtaget och om man därmed ska förändra stadsbilden. Om detta kan man träta lång tid. Det är ju trots allt bra om var stadskärna eller centrum har nåt som är utmärkande för staden och kungastatyn har blivit Sundsvalls stads märke, hur många Himlabad och stadsparker man än må bygga. Dessutom, som jag alltid försöker påpeka men som ingen politiker tycks fatta, man måste mätta mun efter matsäcken. Hur ska man ha råd att bygga om i stadskärnan när man knappt har råd att ha skolor i stan?
Dels finns den andra problematiken, som jag tycker är nästan viktigare; hur kan några halvdiviga popstjärnor från södra Sverige, som knappt vet vart Sundsvall ligger, sitta och bestämma hur vårt torg ska se ut för att det ska passa dom att komma hit och spela?! Och varför sitter politiker och Gatufestpampar och bockar och fjäskar med? Gatufesten är onekligen kommunens och stans kassakossa och gyllene gås, men exakt hur helig för stan är den? Det intressanta är att övervägande av stans innevånare är inte alls intresserade av att flytta statyn till förmån för Gatufesten. Men i det fallet så är det väl som vanligt: Kommunen, likt de tre asiatiska aporna, ser inget, hör inget, säger inte så går allt över. Om nu statyn prompt måste flyttas, vilket jag har exakt noll förståelse för, så gör det då, men gör det inte för att tillgodo se Gatufesten. Vi kan bygga vår stad själv utan hjälp från megaartister som endast passerar förbi en gång.

/JS11

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage