Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Stafrins spanings årssummering 2011 | Bengt Persson, Årets Västernorrlänning »

Jonas Sjöstedt - ledaren med höga krav
Stafrin | 06 Januari, 2012 21:57
"Jonas Sjöstedt - vänsterpartiets nye messias", skriver SVTs krönikör Margit Silberstein efter Vänsterpartiets inte allt för överraskande val av ordförande. Kanske inte riktigt så, men krav har han på sig så det räcker och blir över. Men av dom som man hade och välja på så var Jonas Sjöstedt ett smart val av Vänsterpartiet på ett sätt; han är sen tidigare ett välkänt namn som en duktig och skicklig politiker, inget obeprövat och okänt kort som en viss Håkan Juholt. På det sättet kommer han kunna skapa positiv publicitet för ett parti som är i skriande behov av just det, fast det sa jag om Juholt också och se hur det gick.
Valet att också ha bara en partiledare istället för två tror jag ur väljarsynpunkt inte spelar allt för stor roll. Jag tvivlar att det hade gjort nån skillnad för opinionsmätningarna om man hade haft delat ledarskap som det ser ut nu. Det är inte det som varit partiets problem sen valet.

Sjöstedt har tidigare blivit känd som en starkt kritisk och bra debatterande EU-motståndare, vilket gjorde kommentaren om ett eventuellt slopande av utträdes kravet ur EU något förvånande, men man ska nog inte heller tro allt man läser. Enligt Sjöstedt själv var citatet ryckt ur sitt sammanhang, men om det blir verklighet eller inte av den grejen återstår att se. Frågan är vad som krävs av Sjöstedt. För vad som krävs av media och det politiska etablisemanget är en sak, av de trogna vänsterväljarna nåt helt annat. Vänsterpartiet är nog en av de partier med väljare som trognast håller i kravet på att hålla sin ideologi. Går Sjöstedt för långt åt höger utan att motivera sig väldigt bra så går dom. Samtidigt så lever vi i ett samhälle i världen idag som är mer högerställd än nånsin. Idag så är du snart råkommunist om du hjälper en skolklass över gatan och nån ser dig. Kan Sjöstedt då stå emot detta och stå för en mer vänsterställd politik? Och om han går åt höger, vad skiljer Vänsterpartiet från Socialdemokraterna då? Vad som han MÅSTE göra är att våga stå för nåt eget. Lars Ohly var en partiledare som mer eller mindre "följde John" (läs Sosse) utan att blinka allt för mycket. Ska Vänsterpartiet klara sig så måste Jonas Sjöstedt stå för nåt eget inom politiken. Sen vart ifrån vindarna till det blåser återstår att se. Så, välkommen, Jonas Sjöstedt, i ditt nya jobb. Nu börjar allvaret!

/JS12

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage