Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Bra krönika av Åsa Jinder! | Efter Juholt - vem vågar bli S-ledare? »

Stoppa förslagen om internetcencur!
Stafrin | 18 Januari, 2012 16:23
Idag genomförs en bra och viktig protest på flera av de största nätmedierna. Bland annat Wikipedia släcks ner idag i protest mot den amerikanska kongressens förslag om att begränsa internet, lägga ut saker där och möjligheterna att länka till ljudfiler och filmfiler och allt upphovsrättsskyddat matrial. Lämpligt nog heter ett av förslagen SOPA, som då inte är en beskrivning på kvaliteten av förslaget utan står för Stop Online Piracy Act. Det andra heter PIPA, Protect Intellectual Property Act, och det är många världen över som också hoppas på att detta går åt just pipan. Visst, det kan avfärdas med att upphovsmännen har sin rätt och att man tappat kontrollen över fildelningen, men det handlar framför allt om demokrati. Rätten att få yttra sig och om man börjar med att kontrollera och sätta munkavle på Wikipedia, vars huvudsysselsättning i stort sätt bara är att vara ett stort uppslagsverk, så kan man ana vart nästa steg är. Det amerikanska justitiedepartementet skulle alltså kunna gå in och bara stänga ner en sida som dom anser bryter mot eller underlättarbrott mot upphovsrättslagen, vilket, som alla vet, är ett vitt begrepp som det mesta är i amerikanska mått mätt.
Dessutom är Youtube, som vid lagförslagets införande kommer att få dra åt svångremmen ännu hårdare på kontrollen av vad som införs där, en viktig källa att upptäcka ny musik och ny kultur gratis i en tid då de stora bolagen mer eller mindre styr allt av vad vi ska konsumera i medierna och vad vi ska lyssna på. Det är inte för inte som dom kommersiella radiokanalerna spelar samma låtar om och om igen för att vi ska köpa just dom.

Sen kan jag förvisso tycka att en del av användningen av internet har ballat ur. När internet kom så var det en fascinerande sak där man kunde skicka filer och meddelanden till varandra genom datorn, prata med folk i andra länder med hjälpa av tangentbordet och lyssna och titta på filer folk lade ut. Visst oroade man sig för saker som barnporr och information om vapentillverkning och sånt, men det var en ny och intressant värld som öppnade sig. Problemet är att det dock har vuxit till inte bara den informations och kommunikationsbank det en gång var utan idag är internet nåt som mer eller mindre styr våra liv och något där vi helst ska vara kopplade till 24 timmar om dygnet för att kunna leva.
Och som skivsamlare kan jag lite tycka att användningen av musik och kultur också har ballat ur där man numera inte vill äga någonting av den kultur man konsumerar för att kunna njuta av det om och om igen. Man ska använda det en gång eller en viss tid, som en sorts happening eller kul upplevelse, och sen kasta det över axeln eller låta det ruttna bland 500 andra filer på en dator/ipod.
Men allt detta rättfärdigar på intet sätt rättigheten att totalkontrollera internets innehåll eller styra människors möjligheter. Internet är, trots allt, en gigantisk del av vår demokrati och möjlighet och det kommer inte att ändras på. Att styra det och införa restriktiva lagar mot det är alltså inget annat än en begränsning av människans demokrati.

Intressant är dock att USAs president Barack Obama inte heller är intresserad av dessa förslag och troligast ligger det tungt i kongressen och lyckas Obama stoppa SOPA och PIPA så blir det intressant vad väljarna tycker om honom inför årets kommande amerikanska val. Det skadar inte att vara lite på samma sida som väljarna!
För mer information, läs även dessa två artiklar från Göteborgsposten och Sveriges Television.

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage