Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Vad är studenten värd idag? | Bodströms snabba vändningar i piratdebatten »

Piratpartiet - ett demokratiskt hot
Stafrin | 08 Juni, 2006 20:49
Så här innan sommaruppehållet för riksdag och alla samhällsprogram i TV så sammanfattas allt inför valet och den vanligaste debatten så här långt har varit alla nya småpartier som kommit upp. Under det senaste året så har vi sett det ena efter det andra sticka upp som vårvind och sen rasa ihop efter en månad. FI gjorde bort sig med att komma med en massa korkade uttalanden och krav istället för ett vettigt partiprogram och Junilistan hade problem att enas kring ett dito. Sverigedemokraterna hotar varje år, inte minst detta år då de blev tredje största parti i "Ungt val". Men nu är det till stor del inte gymnasieeleverna som röstar i riksdagsvalet. Och det senaste som dykt upp är Piratpartiet, detta då i kölvattnet på Pirate Bay-affären. Ett parti som endast har en idé, ändra upphovsrättslagen. Och huruvida det är rätt eller inte tänker jag inte relatera kring här, utan jag ser ett annat hot med det partiet. Piratpartiet har sen tidigare gjort ganska klart att de inte har några åsikter i andra frågor än just upphovsrättslagen. I deras partiprogram på deras hemsida så kan man läsa att vid riksdagsomröstningar där frågor som ej rör Piratpartiets normala frågor tas upp så röstar de på sittande regeringen. Och bryter regeringen sina löften störtar de den regeringen. Personligen tycker jag att det är en fara för demokratin att ha ett parti som visar så lågt intresse för allvarliga frågor som arbetslöshet, fattigdom, ekonomi och integration. Man är inte beredd att ta nåt eget ansvar alls utan bara ha sin fråga och sen sova bort resten av tiden. Vad gör Piratpartiet om de, mot all förmodan, skulle vinna valet? Då måste de ta tag i fler frågor! Skulle Piratpartiet lyckas bra i valet så finns det stor chans att fler av samma art poppar upp och till slut har vi en riksdag där ingen vill ta ansvar för Sverige. För hur mycket jag än förstår de som laddar ner så är väl inte det det viktigaste i dagens Sverige. Det kan inte vara viktigare med att få ladda ner lagligt så mycket som möjligt än att se till att så många som möjligt i landet ska kunna äta, betala hyra och leva? Nu tror inte jag att Piratpartiet kommer in i riksdagen, för lagom till september börjar så har medierna annat att skriva om än vad som hände på Pirate Bays kontor i maj-juni, det vill säga så länge som inget liknande händer igen. Men vem trodde, och andra sidan, att Junilistan skulle komma in i EU-parlamentet? Visst behövs det nya fräscha partier i riksdagen som kan sätta press på betongklumparna där idag, men det känns mycket tryggare om det är partier som vill ta ett ansvar också.

/JS06

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Marcus | 10 Augusti, 2006 02:26

Tror det är dags att omvärdera ditt uttalande om att Piratpartiet inte har en chans attta sig in iriksdagen, gruppen som PP vänder sig mote är oerhört stori Sverige, och jag tror inte att någon av dom har drömmar om att Piratpartiet ska bli ett stort parti, jag skulle inte själv vilja se PP som ett stort parti, just pga av de få frågor dom tar upp, inte bara upphovsrätt, utan rätten till ett privatliv utan snokande ögon från storebror.
Det vi hoppas på är att vi kommer in i riksdagen och får våran röst hörd och förhoppningsvis får igenom en förändring och ett stopp på det här "Bodströms-samhället".

Legalisera nerladdning är ine vad som drivs utan en uppluckring av det företagsjättars rättigheter till copyright och upphovsrätt för en orimlig framtid, något som bromsar upp nykreativetet och försvårar nya patent.
Jag tror inte du läst deras politiska program nogrannt nog och tagit egentlig ställningtill varifrån och varför de för dessa frågor, och vad osm framtiden faktiskt hotar med genom lagförändringar stort sätt påknuffade från de mediajättar som tjänar kopiöst med pengar.

Hur som helst har alla rätt till sin åsikt och om PP kommer in i riksdagen är det väl ett om något ett tecken på demokrati, och att folket har gjort sin röst hörd.
om inte må så vara gjort, men ett got försök, skam den som ger sig.
åsikter ska värnas, inte förkastas.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 16 Augusti, 2006 18:26

Gällande om PP kommer in eller inte så kan man väl bara säga: Time will tell...

Det är inte själva programmet om upphovsrätt och annat som gör att jag är kritisk till PP. En del av det är säkert bra och behövs. Jag kan hålla med om att det är vansinnigt med mediajättar som tjänar mycket pengar och detta har jag skrivit mycket om tidigare. Men det jag inte gillar är ett parti som inte tänker vara med och ta ansvar för hela landet utan tänker totalt ignorera frågor som, enligt mig, är viktigare, nämligen sociala frågor, arbetslöshet, drogfrågor, skattefrågor, miljöfrågor osv osv. Det är det som jag har bedömt i min spaning, inte deras idéer i sig. Att sen det är frågan om demokrati om PP kommer in är det väl ingen tvekan om. Jag ska inte hindra nån från att rösta på dem.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage