Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Stefan Löfwén - ett smart eller dumdristigt val? | Whitney Houston – en legend är borta! »

Vart finns jobben efter 65?
Stafrin | 09 Februari, 2012 20:17
Ibland får man dragga efter gamla spaningar när vissa nyheter kommer upp. Man har skrivit om dom, man har redan delgett sin ståndpunkt, men frågan i sig är inte utagerad än utan får mediabevakning en gång till och man får dra det igen. För drygt tre år sen, i december 2008, skrev jag om idén att höja pensionsåldern efter att Kristdemokraterna velat höja den till 72. Statsminister Fredrik Reinfeldt går ut i februari 2012 och höjer den ännu mer. Han vill ha pensionsåldern vid 75. Nu ska vi utgå i från att det han gått ut med stämmer, även fast risken finns att detta är ett skrämskott och att han sen låtsas gå med på en kompromiss till den egentliga planen, 67-70.

Och, OK, jag förstår att man vill känna sig nyttig efter 65 och inte bara kastas ut. Speciellt med tanke på hur uselt många pensionärer har i både ekonomi och levnadsstandard idag. Men förslaget går tre år efter förra spaningen fortfarande inte överens med verkligheten. Det funkar säkert för dom som redan har jobb, även om 75 är i grövsta laget. Vi brukar skämta om sjukförsäkringsreglerna idag att man vara nästan död för att slippa jobba och detta vill man tydligen ta bokstavligen.
Men faktum kvarstår; arbetsklimatet och synen på anställda MÅSTE ändras! Jag känner hur många arbetslösa som helst över 45-50 som inte får jobb därför att dom stämplas som för gamla enligt många företagare. Till och med arbetsförmedlare börjar idag till sist erkänna att det är mycket svårare att få jobb ju äldre du blir. Vad är oddsen att då arbetslösa över 65 ska få det lättare? Det är som man brukar säga idag: Du ska helst vara 18 och ha 25 års erfarenhet plus högskoleutbildning. Är du då 65 och får veta att du plötsligt har tio år kvar som du måste försöka hitta ett jobb på och möjligheterna till "förtidspension" är svårare och svårare så kommer du få ett väldigt jobbigt decennium! Tyvärr är detta en diskussion som har drunknat i de mediala åsikterna kring denna idé, som närmast handlat om hur de äldre ska orka, en inte allt för oviktig diskussion dock, och allt smörande från tidningarna för att sälja in förslaget.

Sen förstår jag visst också att det är en EU-anpassning till den aktuella krisen, men det löser ingen ekonomisk kris att kasta ut X antal arbetslösa 65-75 åringar i arbetslöshet, samtidigt som man desperat försöker lösa ungdomsarbetslösheten! Innan pensionsåldern kan höjas MÅSTE erfarenhet bli något attraktivt hos arbetsgivarna, inte bara hur bra betyg du har eller hur många värdefulla poster du haft på kortast tid. Det löser heller ingen kris att köra slut på dom äldre som redan börjar få hälsoproblem eller som vid 70 inte orkar hänga med i samma takt som dom nyanställda bara för att man desperat måste pressa fram varje liten skattepeng till statskassan.

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage