Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Whitney Houston – en legend är borta! | Stavar och broddar blir ungdomskult »

Namnbyte av Fas 3 är ett hån!
Stafrin | 14 Februari, 2012 20:17
Lite sent om side tänkte jag beröra den otroliga förändringen av Fas 3! Den omvälvande chockartade utvecklingen av detta skamfilade arbetslöshetsprojekt som nu... byter namn, till Sysselsättningsfasen. Gör vågen åt regeringen som kommit på ett sånt bra sätt att lösa arbetslösheten på. Frågan är om man ska skratta eller gråta åt den totala arrogans som man visar åt arbetslösa! Förra sommaren så tog riksdagen beslut på att regeringen skulle skrota Fas 3, efter massiv kritik om hur det sköttes, om hur dom arbetslösa fick göra förnedrande saker och arbetsgivarna som lovade guld och gröna skogar och sen bara hövade in pengarna man fick för att ha en arbetslös hos sig. Detta var på den tiden Håkan Juholt fortfarande fortfarande ingav hopp för socialdemokratin och regeringen började skaka. Nu är Juholt borta och man kan lätt finputsa den lite för att trots allt visa att man i alla fall på ytan lyder sin riksdag. Men dom arbetslösa, som trots allt hoppats på att det kanske kan leda till nåt bättre, står där med lång näsa! Man ids inte ens demaskera åtgärden för att låtsas att det är ger nåt utan kallar det för vad det är; en fas där man har sysselsättning - varken mer eller mindre. Vilket hopp det inger!
I en skrattretande intervju för Sveriges Radio med Per Renström, chef för Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsområde Umeå, informerar han att man nu kan gå in med arbetsmarknadsutbildning "vilket vi inte kunde tidigare". Nähä? Fast jag har ett starkt minne av att jag intervjuades av dom lokala nyheterna redan förra våren om att arbetsmarknadsutbildningar nu skulle tillåtas i Fas 3, så sån stor nyhet kan det inte vara.
En annan sak som är "ny" är att man nu förhindrar att en arbetsgivare kan ta dom 5000 man får för en Fas 3-jobbare och sen skicka över denne till en annan plats, vilket verkligen är den största faran som alla målat upp med Fas 3... eller inte.

Fas 3 är ett fiasko som målades upp som själs frälsning när det presenterades 2007! Så sent som idag så sa nyheterna att arbetslöshetssiffrorna var fortsatt dystra och att andelen arbetslösa ökade. Och från starten till för ett år sen har bara 15 % av dom inskrivna i åtgärden fått nåt jobb eller ens en vidareutbildning. Att i det läget försöka lura arbetslösa att man ska göra bättring för att sen bara byta namn på saken och sen inte ens hymla om det är ett kränkande hån mot en hel grupp människor!
Nye socialdemokratledaren Stefan Löfvén föreslog å sin sida (vilket hela vänstersidan gjort ett bra tag nu) att man ska gå tillbaka till Plusjobben, som av en del ha sagts vara Fas 3s föregångare, inte mycket vettigt jobb gjordes på många ställen där heller och kommunerna, nu som då, var stora arbetsgivare. Men en väldigt viktig skillnad fanns. Man tjänade trots allt en mer normal månadslön. Idén är ett litet steg i rätt riktning om man ändrar på två saker: Det måste vara a-kasseberättigande och man måste på ett annat sätt än förr motivera arbetsgivarna att kunna anställa den arbetslöse efter avslutad tid och inte kasta ut denne på gatan.

Som en kontrast så skrattar jag åt ett debattinlägg på SVTs hemsida som moderaten Hanif Bali gjorde efter Löfvéns utspel där han hävdade: "Plusjobben är en åtgärd som är designad för att de som varit borta från arbetsmarknaden så länge att de glömt hur det är att hålla tider, duscha, ha arbetskamrater och fungera på en arbetsplats."
Till skillnad då mot Fas 3... förlåt Sysselsättningsfasen, som får arbetslösa att glömma bort hur det känns att jobba i överhuvudtaget.

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage