Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Hyckleri kring Ranelid-debatt | Tolgfors offrades, men problemet kvarstår »

Lagringsdirektivet krymper integriteten!
Stafrin | 22 Mars, 2012 21:18
Jag vet att den här frågan tagits upp några gånger men hur mycket, käre medsvensk, eller eftersom detta inte är bara en svensk grej, medmännniska i världen, tänker du släppa till av din frihet, demokrati och integritet innan du slår näven i bordet och skriker "Nu är det fan i mig nog!"? Riksdagens beslut att operatörerna måste lagra svenskarnas mobilsamtal och nätkommunikation må vara en EU-anpassning, men lik väl ett hån mot människans integritet. OK, jag är medveten om att det är vem jag talat med som ska lagras, inte vad jag har talat med denne om, vilket i och för sig låter rätt intressant. I praktiken så kan en polis besluta sig för att "den personen är skyldig för hans ip-nummer har varit i kontakt med vår eventuelle misstänkte". Faktan i vad som diskuterats är ju dock okänd.

Men likväl så krymper vår frihet och rätt till ett privat liv mer och mer. Och vi tittar på och grymtar lite. Det är lätt för politikerna att vifta med orsaken "det är till för er säkerhet, vi kan lättare stoppa brott" för vi sväljer det. Vissa fäller den numera vanliga klyschan "Har man inget att dölja så är det inte farligt". Detta är ord som inte håller längre! Jag har inget att dölja i mitt hem, men jag vill för den sakens skull inte att någon ska klampa in och granska och kolla upp det för det. Jag har rätt till ett privatliv, både i mitt hem och på nätet. Och visst tycker jag att det är bra att man stoppar brott, men det ska inte ske på bekostnad av den oskyldiga människans privata sfär. Vad någonstans ska vi få vara om vi vill vara ifred numera? Vilken garanti har vi för att denna lag inte missbrukas, eller om något år fördjupas och blir ännu hårdare? Vart slutar detta Orwrellska byggnadsverk? För varje beslut vi rycker på axlarna åt och anser att vi inte har nåt att dölja ju mer naken och sårbar blir vi i framtiden.

Skrattar lite också åt en intervju gjord av SVT med centerpartisten Fredrick Federley som röstade nej till förslaget. Gissar att Annie Lööf kunde tillåta detta när det nu redan var praktiskt taget klart med vart åt det lutade. Han säger där:
"Jag lärde mig en del av FRA-omröstningen. Till exempel att man inte dör om man är avvikande."
Yoohoo! Fredrick har vaknat och lärt sin läxa! Om han lärde sig det tidigare, typ vid den omröstningen så kanske vi hade sluppit detta, men det är förstås bara min misstanke.

Men det kanske finns hopp för framtiden. Vart enda ungdomsparti, från moderaterna till vänstern, var emot detta och om dessa ungdomar håller den linjen ända till dess att de klivet in i moderpartiet så blir det en kul diskussion om några år.

/JS12

Intressant?

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 23 Mars, 2012 18:41

Nu får du tänka lite annorlunda, om dom inte hade fått lagra IP-nummer, eller tvingats, så skulle t.ex inte terroristen i Frankrike ha kunnat spåras så snabbt, så det är inte bara av ondo den där lagen finns.

Jag kan förstå att det blir lite fel om polisen ska få ta ut IP och ägaren av den om straffet för brottet bara skulle ge bötesstraff kanske men vi får hoppas att det inte blir så enkelt att få ut uppgifter, så det är väl jag emot också.

Men om straffet för brottet är fängelse så ser jag inget fel i det att polisen kan få ut såna uppgifter.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 25 Mars, 2012 20:18

Ursäkta förseningen av svaret. Har varit lite upptagen med jobb och ommöblering i hemmet.

Jag tänker inte alls tänka om. Jag förnekar inte att det säkert stoppar en del brott och att det är bra att man gör det. Men nu är det så att för att göra det så måste den gigantiska massa av människor som INTE begår brott släppa till sin integritet och avslöja vem dom har pratat med. Just nu är det inte tillåtet att kolla vad dom har pratat om, men jag tror det är en tidsfråga innan det kommer också.
Och farliga beslut i fel händer kan väldigt lätt skapa en oerhörd kaos. Vi vet inte vilka ledare vi får i framtiden och vad såna här regler kan användas till då.
Jag står fast vid att det är bra att man bekämpar brott, men inte om det innebär att resten av världens befolkning ska stå under ständig dylik bevakning av sina ledare! Men det är tur att luften ännu är fri för olika synvinklar ;)

/JS12

(no subject) [Reply]
Jari | 26 Mars, 2012 17:23

Ja om du inte anser att människoliv är värt det så är det upp till dig.

(no subject) [Reply]
JörgenS | 26 Mars, 2012 17:58

Jag tänker inte gå in på någon debatt om vad ett människoliv är värt. Det handlar både om att må bra både fysiskt och psykiskt, som jag anser är lika mycket värda. Som jag sa så vill jag också bekämpa brott, men anser att detta inte är en bra metod eftersom det är en paranoid övervakning av alla som kan användas på fel sätt och utvecklas ännu värre och som är ett integritetshot mot oskyldiga. Jag tror inte människan mår bra av att övervakas hela tiden, även om det kan leda till en del bra saker. Men som jag sa: Det är också bra att man kan ha olika åsikter...

/JS12

(no subject) [Reply]
Jari | 26 Mars, 2012 20:04

Nej för du är bara löjlig faktiskt, så som piraterna, dom är ju rädda för att det ska användas emot dom och inget annat, att du och andra är så rädda för att era IP:en loggas visar bara på er okunskap, din IP har alltid loggats och samma med mobilnummer.

Ingen skilnad, nu finns det bara en lag på det.

Ta av dig foliehatten.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage