Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Jakob Hellman - en mystiskt helgon | LO behöver en nystart! »

Bleka talare på soligt Första Maj
Stafrin | 01 Maj, 2012 17:26
Ungdomsarbetslösheten. Så löd den frågan som lyste igenom klarast på årets soliga första maj i Sundsvall. En inte allt för oviktig fråga direkt, hur det är skött är en gåta. Idag ska du vara 20 år, ha helt perfekt skolbakgrund och helst ha 25 års erfarenhet och har du skaffat dig 2-3 högskoleutbildningar så är det inte säkert ens då att du får jobb. Och får du jobb så hinner du jobba ca 5-6 år innan du passerar 40 och är för gammal för näringslivet.
Men vad jag inte kan förstå är varför det ska vara den enda arbetslöshetsformen som man med gott samvete kan ta upp och skrika sig hes om. Av de drygt 8 % som är arbetslösa så vill en stor del av dom andra se lite frågor diskuteras om vad som är på gång för dom också. Fas 3 kan man ta upp, för det är så vedertaget dåligt, men i övrigt är det tyst.

Vänstertåget var sedvanligt gapigt, skrikigt och kampvilligt som det ska vara. Däremot var det tunnsått på bra talare, något som vänstertåget alltid brukar vara bäst på. Chrstina Höj-Larsen var saknad. Erik Åslund från SUF hade förvisso ett bra tal rent manusmässigt, men tappade tråden ofta och verkade rätt orepeterad, i jämförelse med Kommunisternas blinde Peter Tjärnberg som är ett fullblodsproffs som pratar perfekt och kunnigt i huvudet trots sin relativt unga ålder.
Sen kan jag inte låta bli att få lite konstig smak i munnen av att höra vissa talare. Kim Ottosson, Vänsterpartiets gruppledare i Sundsvall är väldigt trevlig, men jag blir lite brydd av att höra henne kritisera borgarnas utförsäljning av kommunala bolag och satsningar på privata alternativ när man har rätt färskt i minne när vänstern och socialdemokraterna här uppe lade ner ett flertal skolor och buntade ihop barnen i orimliga klasser med löjligt långa avstånd från hemmet. Inte heller att förglömma när pengarna kastades till höger och vänster i allehanda projekt som stan fortfarande håller på att bygga sig fri överallt i från. Och det samma är att höra socialdemokraternas gruppledare Peder Björk tala om samma sak i sitt tal.

Deltagandet i första maj kan man inte klaga på. Jag får för mig att vänstertåget växer i storlek för varje år och sossetåget var riktigt långt. Däremot måste jag åter fundera på utvecklingen av det tåget. När jag var ung var det ett taktfast tåg som gick glatt och hurtigt och en glad flicka gick först och viftade med en stav. Nu är det som ett valiumdrogat lämmeltåg som segar sig fram. Går dom långsammare kommer poliserna att vända sig om och ge parkeringsböter på tåget.
Huvudtalare i Sundsvall var eventuellt blivande försvarsminister 2014 Peter Hultqvist som jämförde Fredrik Reinfeldt och Anders Borg med Bagdad-Bob. Oouch! Den sved! Vidare gav han en rejäl känga för den bristande miljöpolitiken och de problem som finns med det idag och försökte skälla miljöpartiet tillbaka till en röd-grönt samarbete. Jag vet inte om det är riktigt rätt metod?!
Givetvis fick ungdomsarbetslösheten sitt också när han gnällde ett par hundra gånger på alliansens sänkta resturangmoms och nerskurna utbildningsplatser. Ett OK tal, men inget som stack ut och var minnesrikt. Summan av kardemumman var att vädret var rekordfint och varmt och många hade samlats, både som åskådare och i tågen, men talarna var rätt bleka och parollerna hade man sett och hört förut. Men ungdomsarbetslösheten är ett bra ämne att locka väljare och åhörare på. Minns det när valrörelsen börjar!

/JS12

Intressant?

 #
User Comments
1sta maj [Reply]
Gunilla | 01 Maj, 2012 22:45

Synd att man inte kunde se när Vs tåg var och när i Sundsvall
Gunills

(no subject) [Reply]
Stafrin | 01 Maj, 2012 22:59

Jag har varit på så många första maj-demonstrationer att jag lärt mig på ett ungefär när innan det ordinarie tåget det brukar vara. Ca 1 1/2 timme innan brukar räcka, med lite tur kan man även hinna se Kommunisterna gå den rekordlånga sträckan från MacDonalds och in till torget. ;)

/JS12

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage