Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Bleka talare på soligt Första Maj | Svengelskan är all over the place »

LO behöver en nystart!
Stafrin | 12 Maj, 2012 17:32
Jag kan inte säga det tillräckligt många gånger, ÄNTLIGEN. Nu ska Wanja Lundby-Wedin bytas ut! Under hennes ledarskap för LO så har facket försvagats enormt och fått en rejäl törn i medlemstatistik och trovärdighet så ett byte är verkligen behövligt. Den som efterträder kommer att få ett jobb som inte är direkt avundsvärt . Facket som det ser ut nu sitter mer än nånsin i knät på socialdemokraterna, samtidigt som både jag och många som jag känner varit grymt missnöjda med hur facket har hjälpt oss, eller snarare inte hjälpt oss. Säger man ordet ”facket” idag så är det få som förknippar det med kampvilja mot orättvisor inom arbetet. Snarare så fnissar man åt facket idag på många håll. Man måste börja visa att man finns för medlemmarna och dom som behöver hjälp och inte till att stödja den politiska toppen och sen håva in lönerna. Framför allt nu när arbetsrätten urholkas mer och mer genom EU. LO är i desperat behöv av en nystart. Sen hoppas jag att den nystarten innebär en ny ledare som har en kampvilja som inte funnits i facket sen Stig Malms dagar. Om sen Karl-Petter Thorwaldsson, den föreslagna nya LO-basen, är den ledaren återstår att se. Thorwaldsson är en ex-SSU-ledare som är sprungen ur Göran Perssoneran, kommer från samma fackföreningstopp inom Metal som Stefan Löwén och har dess utom gjort jobb åt socialdemokraterna förr så frågan är om detta verkligen är en förnyelse.

Den andra kandidaten, om han nu kallas kandidat eftersom han accepterat valberedningens förslag på att bli andra namn inom LO, men mycket kan väl än hända på kongressen, Tobias Baudin har en imponerande glöd i sig och en vilja. Däremot är jag inte säker på att han innebär en förnyelse som är direkt bra för mannen på golvet. Han vill skapa förnyelse genom att göra LO mer politisk istället fackföreningsmässig och det är nog så att det är politik som styr mycket av vår vardag och det därmed är en idé att debattera på den nivån, men hur många av dom som jobbar på gräsrotsnivå inom facken hänger med upp på dom nivåerna? Vad som egentligen är oviktigt nu är vilken typ av partipolitik LO ska stödja sig på utan man måste visa att man står på arbetarnas sida nu när tryggheten för folk som jobbar, och även dom arbetslösa medlemmarna i LO, är sämre än någonsin. Och förnärvarande vete gudarna vilket politiskt bo den tryggheten finns. Facket måste spela roll för folket igen, inte socialdemokraterna, och det är den inte helt roliga och lätta uppgiften Thorwaldsson, alternativt Baudin om det blir strid på kongressen, måste ta sig an först! Positivt är dock att båda kandidaterna verkar vara väl införstådda med problemen. Hur dessa hanteras sen är en annan sak!

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage