Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« LO behöver en nystart! | Loreen är inte större än ABBA »

Svengelskan är all over the place
Stafrin | 24 Maj, 2012 10:44
Med risk att låta 200 år gammal så funderar jag lite stillsamt vad som händer med vårt språk. Svenskan är på väg att dö ut och svengelskan, som vi annars fnissat åt som en sorts buskiskomik, håller på att ta över. Vi snackar hela tiden om att invandrare som kommer till Sverige måste lära sig svenska och en del partier vill som bekant ha svenskaprov för medborgarskap. Men vad är vitsen och tanken med det när vi själva pratar like this, sort of. Jag såg nyligen en del sketcher på Youtube med Henrik Schyffert där han försöker driva med Sverigebilden genom att blanda engelska och svenska i en komisk förening. För en gångs skull en rolig sak av Schyffert som jag skrattade åt.
Samtidigt så zappade jag förbi ett avsnitt av Big Brother (endast av nyfikenhet för att en person från ett diskussionsforum jag är med i deltog) och höll på att skratta ihjäl mig.
”Men, alltså, det är ju så ***ing sjukt när hon håller på så, really! I freaked verkligen ut, awesome!”
”WOOOW, jag klarade det. Så jävla unreal! This rockar!”
Dolph Lundgren och Victoria Silvstedt har verkligen gjort avtryck av sig i historien! Och jag är inte ett dugg bättre själv, det är det tragiska. Även om jag inte blandar svenska och engelska ihop så fäller jag amerikanska uttryck emellan åt. Fråga mina bekanta hur ofta jag likt Teal'C i Stargate vräker ur ett:
"Indeed!"

Det sorgliga är att detta kan komma att sprida sig grovt, i och med en mening som för några månader sen sas av vår nya prins, Daniel, när han blev far:
”Känslorna är… all over the place!”
Så rätt och så tidsenligt, men så ack så töntigt! Men det gjorde entré i det svenska folkhemmet och sånt brukar eka långt ut på landsbygden. Kalla mig gammalmodig, men det ger ju knappast ett seriöst intryck av oss svenskar. Jag säger inte att vi ska börja som fransmännen och med knytpiska ska binda oss till svenskan eller börja granska X antal utländska låneord eller uttryck som vi har. Men vi kan väl i alla fall försöka hålla isär språken när vi pratar?!

Det kan ju också vara en övergående trend, trots allt så har många taltrender kommit och gått genom åren, men fasan blir att vi i framtiden sits back hemma och over våra Skypetelefoner talkar som Henryk Schyffert fast mer seriously, sort of. Som sagt, känslorna är… all over the place.

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage