Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Hela bussar i Sundsvall - en omöjlighet? | Korkat förslag om ny fastighetsavgift »

Selånger Marknad är i behov av förändring!
Stafrin | 18 Augusti, 2012 18:07

Selånger Marknad är här, nåt som är en tradition i Sundsvall som ett sorts bevis på att sommaren är slut. Och när man var yngre ville man alltid dit, framför allt i slutet av 90-talet när det stod skivstånd och mer udda företeelser där. Numera verkar alla man känner gå dit för att man av traditionsskäl måste, jag med, märk väl. Marknaden börjar kännas som en mindre parodi på sig själv, men det känns ändå som om man bör gå dit... dels av nostalgiska skäl och dels som en sorts avstamp för hösten. Själva marknaden är numera oändliga långa rader av hemmagjorda ätbara saker, läderremmar eller hemmagjorda textilier eller klädesplagg. Eller DVD-stånd här och var från samma firma över hela området med samma priser. Och alla knallar står i regel på samma plats varje år och man kan rutten i sömnen numera inför varje besök! I år fick jag en chock när ståndet med värdelösa saker för 10 kronor hade flyttat sig en bra bit bort på området. Och när DET är det enda man blir häpnad över på en stor marknad som många går på så kanske det är dags för en rejäl omrenovering av hela tillställningen. Själva idén med en stor landsortsmarknad är jag helt för, det får en landsbygd som annars skulle ha varit död att leva lite grann. Men man måste väl kunna piffa upp tillställningen med att byta ut några av stånden som stått sen storstrejken mot nåt som är lite mer spännande än samma t-shirts med Bob Marley på eller stora skinnplånböcker som säljs till överpris.

Att numera dessutom ha marknaden sist av alla sommarens händelser är ingen fördel. I Sundsvall hade vi förra veckan Drakbåstsfestivalen, ändå förra veckan Konsertfestival på Idrottsparken, dessförinnan Gatufest samt att semestern drar mycket pengar. Det är dyra evenemang hela tiden som gör att folk troligen inte prioriterar Selånger Marknad så värst länge till. Jämför det med för 15 år sen då Gatufesten och semestern var det enda. En förändring måste ske tror jag av hela marknaden, hur vet jag inte, men dock. Annars tror jag att om några år så är Selånger Marknad ett minne blott. Grannmarknaden två veckor tidigare, Stöde Marknad, som oftast innehåller exakt samma knallar, sjunger redan på sin svanesång.

/JS12

Intressant?


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage