Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Barrosos dröm - en mardröm | Märklig människosyn kring Haddile »

Var finns respekten i karikatyrdebatten?
Stafrin | 20 September, 2012 19:51
Måste säga att religionsfejden den senaste månaden mellan västvärldens medier och mediemänniskor och arabvärldens muslimer lämnar mig brydd. Jag ska på intet sätt ta någon i försvar som dödar ambassadörer och går bärsärkagång på ambassadsbyggnader. Den typen av missnöjesyttringar är förstås oacceptabla. Men samtidigt så undrar jag vem som gav den kristna (ja, oftast i alla fall) västvärlden rätt att tro att vi är någon sorts rättesnöre för hela världens befolkning. Jo, jag vet att många muslimer har samma inställning, men likväl, varför måste man sitta och provocera fram bråk bara för att man kan. Franska veckotidningen Charlie Hebdo tänker nu publicera en muhammedkarikatyr för DET är det absolut mest provocerande och kontroversiella man kan göra och sånt ger PENGAAAAR! Detta inte långt efter den minst sagt omtalade amerikanska nidfilmen om Muhammed. Och Lars Wilks dåd är fortfarande inte över. Sen kan man ju förstås inte säga det rakt ut i tidningarna utan hittar på nåt svepskäl. Yttrandefriheten är en bra sak att skylla på för det sväljer alla direkt och hakar på. Människan idag har ju någon sorts praxis att kan man göra det och har man rättigheten till det så ska vi göra det, oavsett var någon annan säger, så länge man kan tjäna på det.

Men hur ska två religioner kunna samsas om man medvetet samtidigt gör allt för att kränka den andre? Respekt måste komma från båda håll, vilket gäller kristna, judar, buddister och muslimer. Just därför kan jag inte finna dessa nidbilder, karikatyrer och filmer speciellt roande. Yttrandefrihet, javisst, vi har det. Men om det nu finns X antal människor som inte gillar det, har vi då rätt att sitta och ändå provocera in dessa bilder i ansiktet på folk bara för att vi har rätt till det? Nej, lika lite som muslimer har rätt till att misshandla och terrorisera kristna personer från de inblandade länderna. Det måste finnas lite respekt i allt detta, annars kommer våldsspiralen att fortsätta att öka.

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage