Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Affärsplanen – S rätta ansikte | Gåtan kring Camilla Henemark »

Bojkott av Tintinbok korkat
Stafrin | 05 Oktober, 2012 19:01
Som gammal seriesamlare och väldigt intresserad av seriebranschens historia har Tintin alltid tillhört en av mina stora favoriter. Hergés teckningar, förmåga att bygga upp spänning sida efter sida och sen kombinera det med den dråpliga och härliga humorn har alltid lockat mig. Jag är barnsligt förtjust i dom gamla ljudberättelserna från 70- och 80-talet med Tomas Bolme och Åke Lindström! Också historien bakom alla Tintinböckerna, för det finns verkligen en historia kring hans skapande och hur hans samhällssyn plötsligt blev en bok. Mest fascinerad är jag av "Tintin i Tibet" och hur Hergé på ett sånt fint sätt tecknade ner sin eget privata letande efter sin vän Tchang (som hette Tchang i böckerna också) på papper och gjorde det till detta mästerverk i seriegenren.
Tintin är i ropet och har varit det av och till nu under en väldigt lång tid tack vare diskussionen av ett annat album, "Tintin i Kongo". På flera bibliotek har ropen skallat att den boken ska bannlysas och plockas bort för att den stämplas som rasistisk. Skriven i en tid då den afrikanska delen av världen var väldigt outforskad och människan väldigt okunnig på den tiden fick Hergé ett uppdrag av tidningen Le XXème Siècle att göra en berättelse där Tintin åkte till det då Belgiska Kongo, trots att Hergé ville att hans unge journalist skulle åka till USA istället.

Jag är, som alla som läst mina spaningar förstått, en stor kämpe mot rasism och främlingsfientlighet, men att bannlysa "Tintin i Kongo" för hur man såg på Afrika på 30-talet är korkat. Jag hade inte sagt nåt om Tintin hade stått bland afrikanerna och skrikit rent rasistiska slagord eller nåt sånt, men detta får kampen mot rasism att hamna i lätt löjlig dager.
I så fall kan vi bannlysa den klassiska 80-talsfilmen "Gudarna måste vara tokiga", där en afrikansk stam stämplas som totala idioter som aldrig sett en Coca-Colaflaska förr. Vi får bannlysa alla dokument från förr om hur jazzen kom till Sverige på 30-talet, där de färgade i USA framställdes som saker som får "Tintin i Kongo" att framstå som rena Bibeln i jämförelse. Det finns tecknade kortfilmer från 30-talet som också borde bannlysas.

"Tintin i Kongo" är kanske inte ett av Hergés stora mästerverk och beskrivningen av folket där är inte ett föredöme eller särskilt bra, men det är också, som Tintinkännaren Björn Wahlberg beskriver "ett tidsdokument från ett svunnet Europa". Historien kan ingen ändra på och det går inte heller att dölja den, bara lära oss av den för framtiden. Lägg ner lite mer energi istället på att sprida information om främlingsifentlighet och rasism av idag, i en tid då vi vet mycket mer om världen runt om oss och borde ha mer förstånd, men ändå låter främlingsfientliga partier runt om i Europa få mark. DET sprider rasismen mycket mer än en gammal seriebok, skriven långt innan televisionen knappt var uppfunnen.

/JS12

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage