Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Gåtan kring Camilla Henemark | En uggla i konstig combo... »

Fredspris till EU - ett hån mot fredskampen
Stafrin | 12 Oktober, 2012 19:47
Jag står fast vid, idén med Nobels fredspris är så oerhört viktigt och behövs. Men den kommitté vi ser idag och det utseende priset har idag har nu, om inte förr, helt förlorat sin respekt hos mig. Jag kanske ska säga att jag inte är helt opartisk i bedömningen av att ge EU fredspriset, eftersom jag är en aktiv EU-motståndare. Men jag kör ändå, för det måste sägas, att ge EU Nobels Fredpris är nog höjden av idioti. Det är ett hån mot kampen för fred, frihet och demokrati! För det första så skriker det att man inte har så många kandidater att välja på i dagens värld så man plockar ett av sina desperata nödlösningar (läs Barack Obama eller Al Gore). För det andra så finns det noll logik att ge priset till något som just håller på att bygga upp sitt försvar för att bli en ny superstat. För det tredje så ser jag inte heller någon logik att ge det till en överstatlig institution som utgår ifrån att man vill pressa alla länder att se precis likadan ut i standard och ekonomi, annars blir det böter. Det är möjligt att alla förespråkare kan sitta och försvara allt med att ”det är nödvändigt om EU ska överleva”, men demokratiskt är det banne mig inte!
När jag intervjuade förre försvarsministern Björn Von Sydow i närradion 1998 så sa han att EU är ett fredsprojekt för ”det aldrig kommer att bli krig mellan dessa länder igen” och jag tänkte, det beror väl på vilka man väljer som statschefer i framtiden. Men nu förstår man mer vad han menade där land efter land tvingas att rösta efter vad EU vill. För att inte tala om att man tvingar länder med folkomröstningar till omval på omval till dess att landets innevånare röstar som EU vill.

Och detta är nu belönat med fredspriset. Motiveringen till detta är:
” Under mer än 60 år har EU bidragit till försoning, fred och demokrati i Europa. Tyskland och Frankrike förde tre krig mot varandra.”
Sverige har inte varit i ett krig på ett par hundra år, är vi också värda ett fredspris för det? USA och Japan har inte heller varit i krig sen andra världskriget, kan dom få fredspriset?
Jag har försökt att försvara fredspriset som företeelse länge, även efter att Barack Obama fick det, men nu måste idén med fredspriset ändras om den ska ha något värde längre och inte bara ses som en parodi på sig själv.

/JS12

Intressant?
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Mats D | 13 Oktober, 2012 21:25

Jag är beredd att instämma i dina funderingar kring utnämndandet av fredspriset. Jag ser fredspriset mera avsett för enskilda personer än en union. Kanske borde Sverige också få fredspriset som du nämner.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 14 Oktober, 2012 14:46

Ja, förmodligen, även om det inte heller är ett bevis på att man prickar rätt från kommittén. Men jag tycker det är lite talande när norska tidningen "Verdens gang" tycker det är så dåligt val att man frågar om Sverige är beredd på att ta över priset.

/JS12

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage