Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Ständigt denne Zlatan... | Tvingad kollektivtrafik är ingen lösning »

Larry Hagman - mer än bara JR...
Stafrin | 24 November, 2012 20:13
Jag har ett intresse som innan det här året började kändes lite daterad, men det har ju aldrig hindrat mig förr. Jag älskar att titta på "Dallas"! Jag samlar på mig DVD-boxar med "Dallas"-säsonger och plöjer igenom dom. Därför är det med sorg jag konstaterar att Larry Hagman är död, mannen som blev ondskan personifierad som JR Ewing. Innan JR klev in i TV-rutorna 1979 så var andelen elaka karaktärer i serier som man minns lätt räknade. Men så kom en man med ständigt sliskigt leende, cowboyhatt, whiskyglas i handen och en elak plan ständigt i huvudet och vandrade rakt in i folks hjärtan, även om det inte alltid var för att man gillade honom. En av tidernas mest utnötta klyscha måste vara "man älskade att hata honom". Dock var det ju sant. Och planerna var både geniala och desperata eller vad sägs om att lägga in sig på psyket för att få tillgång till konkurrentens aktier, göra affärer med USAs då ärkefiende Kuba bakom ryggen på hela nationen, starta ett mindre krig med arabvärlden för att få billigare olja eller driva folk till både självmord, missbruk och tvångsförflyttning ut ur stan. Alltid med förmågan att komma ur situationen med ett leende och hedern i behåll, möjligen också med ett litet varnande finger. Allt detta hade inte varit möjligt om inte skådespelaren hade hetat Larry Hagman, för han hade förmågan att leverera och vara JR i rutan. Han var en skådespelare som kunde ge folket det han visste att dom ville ha, och lite till, och han gjorde det lysande!

Men låt mig släppa "Dallas" för ett ögonblick, för Larry Hagman är inte bara JR Ewing för mig. När jag gick på högstadiet så hade jag tillgång till TV-kanalen Sky Channel, som på 80-talet visade en massa gamla klassiska serier från 70-talet. Där blev jag också frälst i en lysande komedi som hette "I dream of Jeannie", där Hagman spelade den snälle astronauten Tony Nelson som hittar en flaska med en kvinnlig snygg lätt bimbofierad ande som ställer till problem för honom eftersom han ju måste dölja henne för sitt jobb och sina chefer. Personkemin mellan Hagman och "Jeannie", Barbara Eden, var otrolig, för att inte tala om den lysande kemin mellan Hagman och Bill Daily, som spelade Tonys bäste vän Roger Healey. Hagman lyckades att vara den snälle, men otursförföljde och ständigt pressade Tony på ett perfekt sätt och visade upp en riktigt komisk ådra med mimik och humor som man inte sett sen Chaplin och Bröderna Marx dagar.

Privat visade Larry Hagman också upp en stark sida när han efter år av ständigt drickande till slut lyckades bli fri från sin alkoholism och resa sig, men ändå spela JR Ewing i ett par filmer till, rollen som trots allt drev honom till spriten.
2012 så gjorde "Dallas" comeback och en åldrad JR Ewing reste sig från ett ålderdomshem för att åter terrorisera sin familj. Den nya "Dallas"-serien är inte dålig, men utan Larry Hagman och dom andra veteranerna hade serien floppat grovt. Folk ville se vad JR Ewing kunde göra mot sin son John Ross och sin brorson Christopher. Barnen i sig var för bleka för att stå ut mot stjärnglansen i Larry Hagman, Linda Grey och Patrick Duffy. Därför så kan man ju fundera nu vart nya "Dallas" går efter Larry Hagmans död. Jag hoppas att den läggs ner, inte för att den är dålig, men jag tror inte det finns ett tillräckligt intresse hos folket att se Dallas utan JR. Och utan Larry Hagman ingen JR. JR mer eller mindre skapade den serie som alla talade om och som gav hela såpagenren sitt genombrott. För det tror jag att miljoner människor världen över lyfter på cowboyhattarna och bockar i vördnad och respekt mot Tv-rutan. Tack för alla stunder, Larry, oavsett om det är som elak oljeman i Texas eller komisk astronaut i Coco Beach!

/JS12

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage