Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Lars-Gunnar Björklund gjorde idrott roligt | Tomtens verkstad - den meningslösa demonstrationen »

Talangsåpan är död! Hip hip hurra!
Stafrin | 06 December, 2012 18:25
Hissa flaggorna! Blås i trumpeterna! Talangsåpans tid är förbi! Sjung med! Na-na-na-na Na-na-na-na-na Heeeeey Gooodbye!!! OK, jag kanske firar för tidigt, TV 4 har inte ens utvärderat framtiden än för det senaste fiaskot, X Factor, men jag chansar ändå eftersom mycket lite skulle kunna få ett vinstdrivande företag som TV 4 att satsa åter på ett TV-program som i sin final på bästa sänsningstid inte ens når 1 mille i tittarsiffror. Ja, jag erkänner lite låter jag mig följa med i denna artikel också. Men nu slipper vi all förnedring där vi ska sitta och skratta åt hur usla människor är som tror dom kan sjunga! Vi slipper att se människor som bevisligen inte kan sjunga, men som tror sig hitta den gyllene vägen till ära och berömelse. Vi slipper att se en massa patetiska och cyniska juryer som ska sitta och bestämma åt oss vad som är bra och dålig musik och som bara vill spela balla framför kamerorna. Vi slipper kanske också alla låtsasartister som vinner och som automatiskt ska in i en skivstudio nästa dag sjunga en slätstruken skitlåt inte en människa minns när året är slut.

Det började med Fame Factory i TV 3, fortsatte med Popstars i Kanal 5, genom Idol, The Voice och nu till sist X-Factor. Jag inser ju att det är en smaksak men för mig så är det glädjande att veta att nu kanske musiken kan börja bedömmas efter kvalitet istället för kvantitet. Det har varit väldigt lätt för Sony BMG att få ett gratis TV-program att tjäna pengar genom och på det sättet både få en chans till en försäljningssuccé och dessutom få gratis reklam. Den ena talangen efter den andra har bara matats fram på löpande band. Att sen jag inte ens kan namnet på en fjärdedel av alla slätstrukna sångare och sångerskor med fotomodellsutseende som sjunger pojkbandspop och dussindisco är en annan sak. Så därför ler man lite när man ser hur tidningarna skriver i artikeln ovan:
"Nu måste skivbolagens talangscouter åter kavla upp ärmarna och jaga nya förmågor."
Mitt hjärta gråter! Och när samma artikel samtidigt också försöker skapa någon sorts kris för Melodifestivalen så flödar tårarna ännu mer. Ur musiksynvinkel ska det bli väldigt intressant och se hur den numera ändrade arbetsrutinerna för skivbolagen kommer att märkas i musiken och vad som kommer att lanseras nu när löpandebandsprincipen övergått i mer riktigt jobb och förhoppningsvis ett mer genomtänkt arbete. Jag ska alltså inte gnälla på folks musiksmak, men jag är övertygad om att det har varit mycket lättare att sätta artister i samma fack genom denna matning av talanger i dessa talangsåpor än vad det kommer att bli nu när man ska försöka vara mer noggrann över vem man satsar på. Vilket kanske kan leda till en mer varierad musikvärld. Eller är det bara jag som drömmer? Framtiden får utvisa, men man kan väl får önska och hoppas i alla fall.

Sen ska man inte heller förneka det faktum att det kan bli intressant och se vad TV-kanalerna ska hitta på för ny underhållningsform för TV så man kanske snart kan börja göra skäl för sin TV-licens igen. Talangsåporna är död, sörjd av ingen mer än skivbolagen. Men, sorry, alla ni som ändå gillade Idol och Fame Factory och som är fans av Danny Sudoku, Darin, Måns Zelmerlöf och allt vad dom heter, men jag tycker jag kan kosta på mig att känna mig lättad och förhoppningsfull. En ny era och tid är här och det kanske är det bästa som hänt svenskt nöjes- och musikliv.

/JS12

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage