Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Desperata flumförslag från Centern | Ökad kriminalitet bör lösas psykologiskt »

TVs retrovurm - inte fräscht, men säljande
Stafrin | 07 Januari, 2013 11:13
Det flaggas i TV-tablåerna om att "Farmen" är tillbaka efter 8 år, med samma programledare som då också. Alla som läst denna blogg vet att jag är kroniskt allergisk mot dokusåpor och "Farmen" är en skräcködla från 00-talets hemskaste tid. Men här känner jag bara att jag skakar på huvudet. På ett diskussionsforum jag är med på skämtade man att TV 4 borde starta en ny kanal, TV 4 Retro.
Mina tankar spenderar jag alltså inte på själva "Farmen" utan att TVs
vurm att blåsa liv i olika program från 90- och 00-talet. Man kan ju fundera varför, blir det bättre då? När "Fångarna på fortet" startade igen så kände jag att det programmet var riktigt kul på 90-talet, men nu kom en sida av mig fram som jag som nostalgiker sällan tar fram: Programmet kändes nåt så enormt daterat och ointressant numera. Sak samma med nyuppstartade "Gladiatorerna" och självklart "Farmen", där ända skillnaden är att jag aldrig gillat någon av nyss nämnda program från början. Men likväl, hur fräsch känns "Farmen" när man redan har fått klart för sig att "Big Brother" var lika intressant för tittarna som en veckas gammal pizza.
Och TV 4 är inget unikum. När Kanal 5 för nåt år sen fick för sig att plocka upp giftasprogrammet "Kär och galen" så skrattade jag mer åt modet att våga plocka upp detta på 2000-talet och ännu mer ointressant kändes SVTs uppdatering av "Gäster med gester". Brist på fantasi i mediafabriken är det första som kommer upp i huvudet, men samtidigt så kan man se det ur TVs synvinkel också. Dessa program var oerhört populära förr och TV har till sist börjat inse att retro är på tapeten och att folk vill verkligen se sina klassiker. Men ändå tror jag man missat allt. Jag har under sommaren kunnat avnjuta klassiska avsnitt från Youtube av TV 4s gamla underhållningsprogram "På rymmen" med Martin Timell. På sin tid var det ett riktigt galet och kul program och jag erkänner, jag njöt. Men skulle programmet komma tillbaka i nutid skulle jag nog inte tycka det var lika intressant. Kanske främst eftersom man även försöker förena dåtidens underhållningsprogram med den flåshurtiga ultrakommersiella sensations-TV-stil som råder idag och det funkar inte. Folket minns programmet som det var DÅ, inte som ett nytt program i nutid. Det är lite som att blanda päron och bananer.

Dessutom är det ett bevis på hur svårt, i detta fall då TV 4, har att återhämta sig efter att alla populära auditionsåpor som "Idol" tappat i dragningskraft. Återanvänd nåt gammal populärt så får man i alla fall publicitet även om man troligast vet att det inte kommer att locka ens i närheten av den tittarskara som t ex "Farmen" fick för 8 år sen, då dokusåpor var nåt sensationellt nytt och lockande!
Detta får inte mig att titta mer på TV, snarare tvärtom. Men i tider som dessa när man måste locka med kontroversiella saker och sensationer för att få folk att slita sig från Youtube så är man desperata. Så räkna med snart att vi får återse "Sikta mot stjärnorna", "Oss skojare emellan", alla blockprogram som "Razzel","Det kommer mera och "7 till 9", "Babbel" (om nu någon minns det), "Rederiet", "Tre kronor", "Snacka om nyheter" och i slutändan, tyvärr, "Idol". Frågan är om någon bryr sig. Jo, i alla fall av nyfikenhet den första tiden, vilket TV nog är glada för. Dessa var poppis förr och skapar ekon i media idag, men på långsikt är det ett skott i ribban. Till dess att man hittat något nytt som verkligen får folk att bänka sig. Jag för min del bänkar mig dock hellre vid ännu ett klassiskt Youtube-avsnitt av "På rymmen" från 1997, då TV satsade på ett helt annat sätt, än att se en uppdatering som inte är värd namnet och som snarare visar på hur länge sen det var programmet gick. Det går inte att återskapa forntiden i nutiden.

/JS13

Intressant?
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage