Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Nyamko Sabuni - både färgstark och färglös | Politisk lojalitet - vart går gränsen? »

Timglasen vid hållplatserna är ogenomtänkta
Stafrin | 22 Januari, 2013 16:19
Sundsvalls befolkning kokar av irritation och Sundsvalls kommun kokar av lycka för sin uppfinningsrikedom. Anledningen är dom s k timglasen som man byggt i samband med vissa busshållsplatser i stan. Idén är att värna om trafiksäkerheten för gångtrafikanterna som slipper bilister som svischar förbi medan bussarna stannar. Resultatet blir att bilarna bakom får sitta i köer bakom bussen och vänta medan folk kliver av och på och/eller fyller på sina busskort. Jag kan vara lycklig nu för att jag är bussåkare för det verkar bli sämre och sämre möjligheter till att vara bilist.
Jag kan köpa trafiksäkerhetssynvinkeln, men tycker inte idén är genomtänkt alls. Ur miljösynvinkel måste det ju vara urkorkat att se till att en lång ringlande orm av bilar måste stå på tomgång och låta avgaserna spy ut.
Och där måste jag skaka på huvudet åt alla ivrare för förslaget som räcker långnäsa åt bilisterna och säger:
"Men om ni är så mån om miljön, åk buss då!"
Jag har sagt det förr och säger det igen, det ska inte behöva vara ett ställningstagande om man ska ta bil eller buss. Att göra alla bilister till någon sorts superskurk inför alla ögon är en sällsynt usel idé. Det ska vara ett eget val baserat på vad som är bäst för innevånarna. Locka folk till ett alternativ är helt OK, tvång och skuldbeläggelse funkar inte!

Dessutom blir det inte en sån trevlig stämning i trafiken med irriterade bilister som sitter på rad. Det är en vanesak säger man på bussen, och det är kanske så. Man vet att det är så svensken fungerar. Sen om det är ett sånt land som vi vill ha är en annan sak. Gilla läget eller flytta.

Nästa fundering, ekonomin. Man bygger timglas över hela stan. Däremot verkar pengar till att se till att vägarna är skottade och sandade eller bra skötta sommartid inte finnas. Är det säkrare för bilister då? Eller är det också ett sätt att skrämma folk till bussar som är halvtrasiga, dyra och inte går dit folk vill åka. Man måste ta tag i
det här nu i kommunen och sluta flumma runt och tro att man är någon sorts landsvägsriddare i kostym och börja kolla vad folket vill ha och hur man ska få folket att bli trygg och nöjd i sin trafik, oavsett hur man tar sig fram. En strid mellan bilåkare eller bussåkare vinner ingen alls på!

/JS13

Intressant?
 #
User Comments
Timglas [Reply]
Mats | 04 Februari, 2013 22:32

Tack Jörgen, du platsar härmed i min lilla fanclub som är emot timglas och urdålig snöröjning. Jag håller med dig om att prioriteringsordning saknas i denna kommun. Det finns många andra vitkiga samhällssaker att stoppa pengar i än dessa s.k. trafiksäkerhetshöjande verksamheter. OK att fotgängare är säkrare, men alla "kokande" hjärnor hos bilförarna är inte säkrade.

Ett annat dårskap är V:a vägen som tappade en helt körfät till förmån för cykel och gångväg. Hur många är det som gå eller cyklar mellan bergsåker och Väst på stan ?

Heja Jörgen

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 05 Februari, 2013 12:38

Tack Mr D. Jag tackar för platsen i fancluben. Vi kan ju ställa oss på barrikaderna och låta ropen skalla ;)

/JS13

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage