Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Magnus Sjödins avhopp bara början? | Ett kul och märkligt kaos »

Var min uppväxts skidintresse en lögn?
Stafrin | 27 Februari, 2013 16:49
Jag är ju inte den mest idrottstokiga personen som finns numera kanske, men jag har varit det en gång. Det var under gymnasiet som jag följde allt från rally och fotbollsallsvenskan till elitserien, friidrott, längdåkning och utförsåkning. Detta dog med tiden, ju mer pengar som håvades in i idrotten, men det är en annan historia. Kvar har blivit friidrott och längdåkning, som jag ännu tycker är spännande sporter, även om jag är dålig på att se dom på TV. Men minnet från den tiden då man med spänning satt vid TV-rutan och lärde sig alla dom klassiska namnen sitter i än. Då man fascinerades av idrottsmännens uthållighet och kampvilja! Och fortfarande ger Torgny Morgrens guld på femmilen i Faluns skid-VM 1993 mig, som Gunde säger, ståpäls! Därför är det med visst intresse och besvikelse som jag följer Uppdrag Gransknings nyhet om hur flera av dom stjärnor jag såg på den tiden hade onormalt höga blodvärden. Dähli, Smirnov, Silvio Fauner... som hela min idrottsfanatiska uppväxt var en stor lögn!

Nu finns det två sätt att lösa detta. Antingen lägga locket på. Trots allt var det bra många år sen, reglerna för bloddoping har ändrats en hel del sen dess och dagens idrottsmän är med största sannolikhet smartare. Och dom gamla stjärnorna kan ju inte straffas för att ha brytit mot regler som inte var satta då.
Eller så gör man en ordentligt koll i vad som hände, om inte annat för att på djupet granska så man inte riskerar att hamna i samma sits igen. Det handlar trots allt om längdåkningens anseende. Den som efter den finska EPO-skandalen för mer än 10 år sen har putsats upp något och som nu riskerar att hamna nere på noll igen. Inte minst om det skulle visa sig att Internationella Skidförbundet skulle ha mer än ett finger med i det hela. Då är det nattsvart för hela idrotten!

Doping är, som jag har sagt förut, barn av den idrottsvärld som finns idag. Vi lever i en tid då idrott inte längre är den folkrörelse och trevliga fritidssysselsättning den än gång var. Numera är idrott en pengakossa, PR-jippo för länderna som idrottsmännen kommer ifrån och ett sätt att skaffa sig kändisskap och ekonomisk oberoendeskap om du är riktigt duktig! Det skapar press, både från förbunden, från media och från folket/fansen. Men det skapar förstås också girighet. Långt borta är den tiden då man kunde säga som idrottsutövare, proffs eller amatör: Jag gör så gott jag kan. Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl. Den andan var redan riktigt på glid under 90-talet, även om pengarna inte var i riktigt samma nivå, men tillräckligt! Då kommer doping som ett alternativ för vissa. Det som dopingskandaler som detta lockar fram är dessa virrhjärnor som säger:
"Det är lika bra att släppa dopingen fri! Alla dopar sig ändå!"
Förutom att doping är skadligt för kroppen så är det samma som att säga till sina barn:
"Det är ingen idé att du försöker bli duktig! Du måste fuska och ta till olika medel för att bli bra!"

Men sen ger såna här skandaler också lite humor, inte minst när alla mina gamla klassiska favoriter ska sitta och försöka förklara på de mest krystade sätt. Jag skrattade ganska gott när jag hörde på länsnyheterna på Radio Västernorrland där man intervjuade Sundsvalls stora skidstjärna, Vladimir Smirnov, som är en av dom som är listade med högst blodvärden under 90-talet. Han vinner ett VM-guld i alla fall, helt odopad, den som den flummigaste försvarstalaren. Eller vad sägs om:
"Tala om att jag var dopad det är lite för tidigt att säga eftersom vi måste titta vilka uppgifter och detaljer som kommer in i bilden. Var och en kan själv avgöra vad det var."
Eller:
"Det kan inte bekräfta eller dementera att det är mitt blod. Måste man vänta 18 år för att presentera blodvärde. Det kan bli vad som helst."
Sen ledsnar reporten lite och ställer frågan rakt ut: Har du dopat dig eller inte?
Smirnov trampar vidare:
"Jo, men som jag sa, den tydliga diskussionen kommer efteråt. Jag kommer att delta i programmet (SVTs "Debatt"), debatten."
Och det är tydligt att den tydliga diskussionen inte kommer att hållas av Smirnov.
Jag hoppas vid gud att det finns logiska förklaringar, för annars får man med skakande och hängande huvud säga som i USA:
"It's so sad how the mighty will fall..."

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage