Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Tommy "Black" Nilsson - en höjdarkupp | Påskens skönaste stund »

Radio Gulds död - en tråkig medieutveckling
Stafrin | 20 Mars, 2013 17:22
Radiosituationen här i Sundsvall blir bara allt märkligare, och nu har situationen förändrats till det sämre. Efter 15 år läggs Radio Guld ner 1 maj, en kanal som satsat på att vara ett alternativ till den Topp 40-skvalradio som Mix Megapol och Rix FM är. Kanalen spelar hits från 60- till 90-talet, vilket är genrer som i dagens ultrakommersiella värld inte är allt för flitigt förekommande. Och för det kommer jag och sakna Radio Guld. Dom har dragit sitt strå till stacken för att göra musiklivet lite mer varierat, vilket varit mycket behövligt.

Sett ur ett annat perspektiv är också Radio Gulds nedläggning att beklaga. Titta på mediasituationen. Dom stora drakarna och mediabolagen har idag ensamrätt på allt. SBS Radio har nästan monopol på hela rekalmradioverksamheten här i Sundsvall nu, med både NRJ och Mix Megapol. Däremellan klämmer MTG Radio in med Rix FM, men båda dom är ändå mastodontföretag, radiobranschens Telia och Ericsson. Radio Guld ägs av vårt lilla Mittmedia och räknas som den sista egna fria stationen i Sverige på FM-bandet. Nu är dom små kanalerna utkonkurrerade. Låt striden börja mellan kolosserna om vem som kan smöra för skivbolagen mest med att spela Lady Gaga, Loreen eller Darin flest antal gånger! Sett ur ett variationsrikt kultur- och musikliv är Radio Gulds nerläggning något riktigt tragiskt, liksom för Sundsvalls mediavärld. Nu styrs vårt lyssnande här uppe, med undantag från Radio Västernorrland, helt från Stockholm. Och SBS får ännu mer marknad här, eftersom Guld ersätts med i januari utflyttade Rockklassiker, som nu plötsligt gör comeback. SBS verkar inte riktigt veta vad man vill med sina kanaler här uppe. Med tanke på den ramaskri som kom efter att man flyttat från stan så är det väl bara att gratulera dess fans. Kanalen har en stor fanskara, utan tvekan. Jag vidhåller även att nedläggningen av den då var ett misstag, men för min egen del så är jag inte alls nåt fan av kanalens hårdrocksmanglande och hade helst sett i så fall att Guld blivit kvar, alternativt att man låtit bli att introducera Radio NRJ i stan.

När jag nu har sågat nedläggningsplanerna kan jag dock också lägga lite kritik till Radio Gulds utveckling de senaste åren. För ca 8-9 år sen var kanalen som bäst. Då drog man en gräns vid 1989. Allt annat var för nytt och man var en renodlad kanal för musikalisk nostalgi. Hur mycket jag än gillar mängder av 90-talshits så har kanalen blivit på tok för splittrad när man nu kan höra rockiga sommarplågor från 1995 direkt efter Beatles "A hard days night" från 1964. Kanalens nostalgimål har plötsligt hamnat på kolissionskurs med en vilja att nå yngre lyssnare, vilket jag tror gjort att man tappat både fokus och lyssnare. Sen må kanalen ha spelat gamla klassiker, men när jag på mitt jobb för ett par år sen tvingades pina mig igenom för femte gången på en och samma dag Paul McCartneys "Fox on the run", Laura Branigans "Self control", Terry Jacks "Seasons in the sun" eller Sweets "Ballroom blitz" så var jag mer eller mindre spyfärdig. När kanalen introducerade en helt ny låt i spellistan så var man livrädd för att det skulle vara en låt man gillade, för man visste att då skulle man inom ett par månader vara dyngless på sin favoritlåt. Då har en kanal fastnat i sina egna hjulspår, milt uttryckt.

Så för mitt eget personliga lyssnande innebär Radio Gulds nedläggning inte så jättemycket. Den radio jag föredrar och lyssna på är webradio, för som jag sagt, bland webradiokanalerna världen över finns den variation av olika musikstilar som helt försvunnit på det svenska radiomarknaden. När jag dessutom samlar gamla radioprogram från den tiden då Sveriges Radio verkligen stod för ordet public service och bjöd på musik för alla så känns intresset för att lyssna på FM-bandet 2013 mil borta. Trots allt så blir det aldrig bättre än på den tiden då Metropol, Rakt Över Disc, Tracks och andra legendariska program befolkade etern. Men för ett varierat kultur-Sverige och mediavärld idag så är Radio Gulds fall riktigt tråkigt! Den har värnat om musik som få kanaler vågar ta i idag och kämpat hårt bland dom stora elefanterna på marknaden och förlorat till sist! Så, trots allt, tack för dessa år, Radio Guld! Du kommer att bli saknad...

/JS12

Intressant?

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Tobias | 23 Mars, 2013 22:41

Vilken webbradiostation föredrar du?

Jag saknar fortfarande SR X för deras utsökta blandning när det gäller musiken.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 24 Mars, 2013 08:58

Jag lyssnar en hel del på radiogodis.se som är bra på allt med 80-talet! Likadant gillar jag 1.fm - 80s channel som spelar mycket amerikanskt 80-tal.

Radio Seven har jag också lyssnat mycket på genom åren, som spelar mycket euro och trance.

Sen finns det en hel del bra jazzkanaler med bl a KKJZ Mostly Bop som en favorit.
Mer svalkande är Smooth Jazz Café som spelar skön Smooth Jazz.
Också naturligtvis SRMinnen då och då.

/JS12

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage