Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Den märkliga internethysterin | Batteriholk, vaddå? »

Kommunreform hjälper inte glesbygden
Stafrin | 15 Maj, 2013 18:43
Logiken slår till igen. Glesbygden tappar befolkning stort och politikerna undrar varför och hur man ska lösa detta. Folkpartiet tycker en ordentlig kommunreform där man slår ihop kommuner är en bra idé. Att satsa på dom kan ju vara en lösning också. I listan av vilka kommuner som tappat mest befolkning sen 1970 är sex av tio i Norrland. För att överleva idag får många kommuner sälja sig dyrt och bygga dyra skrytsamma PR-projekt för att locka folk (hej Sundsvall, tjena Örnsköldsvik), medan andra, som medierna kallar det, "tynar bort". Allt medan rikspolitikerna, oftast samma politiker faktiskt, tittar bistert på befolkningen och säger:
"Ni får flytta dit jobben finns!"
Vilket normalt är lika med Stockholm, Göteborg och Malmö. Också undrar man sen varför glesbygden "tynar bort". Herren ger och herren tar.

Den inrikespolitik som förs idag är ologisk och märklig och inte alls anpassad för den glesbygdsproblematik som man nu upptäckt finns. Vägen till en levande glesbygd är lång, jag vet det, men att fösa ihop kommuner hjälper inte långt om regeringen inte själva är beredd att hjälpa till med en ny befolkningsplan som utgår från folket och inte från storstädernas vinster. För till slut kanske det finns bara tre jättekommuner, Stockholm, Göteborg och Malmö och ett gigantiskt friluftsområde på ca 100 mil.

/JS13

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage