Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Mardrömsfrågorna kring prinsessbröllopet | Stafrins Spaning i förändringsläge! »

Hellre licenskod än datorlicens
Stafrin | 24 Juni, 2013 19:51
I fortsättningen så får ni betala för att läsa på denna blogg! OK, kanske inte just DENNA blogg utan för att kunna läsa genom en dator i överhuvudtaget. En dom i Luleå förvaltningsrätt slog fast att numera så ska man betala TV-licens för att ha en dator, oavsett om man använder den för att titta på eller inte. Det är inte oväntat på något sätt. Jag menar, finns det någon som på allvar INTE trodde att Radiotjänst förr eller senare inte skulle komma med ett motdrag mot det allt mer ökande tittandet via nätet, speciellt idag då man tittar genom telefonen också? Och rent praktiskt som idé så kan jag förstå och acceptera en TV-avgift, om man få något tillbaka. Problemet är att idag betalar jag, som inte har en box, TV-avgift för att titta på DVD och video. Jag har ingen box och det ordninarie utbutet är för uselt. Vilket ger en väldigt intressant tanke. Jag betalar alltså för själva TVn, men har jag ingen digitalbox och inte bor i ett hyreshus så får jag i praktiken sitta och betala för något jag inte kan använda.

Men TV är en sak, dator är en annan. Att betala licens till något som man mer eller mindre bara kan använda till just tittande är en sak. Att betala till en sak som man kan använda till mer eller mindre allt, varav web-TV och webradio är en liten del, är något helt annat. Jag finner inte heller det särskilt logiskt utan mer som Radiotjänst försök att desperat fiska efter dom slantar man förlorat på att den digitala tekniken hunnit i kapp. En gammal människa som har dator, men inget internet (för det finns såna fortfarande), ska han betala TV-licens för den?

Licens genom skattesedeln har diskuterats, vilket är ännu vidare. Men en bra idé kom genom Aftonbladets boss Jan Helin, vilket känns bisarrt att säga om mitt hatobjekt nummer ett, Aftonbladet: Koppla licensen till innehållet, gör en licenskod som man får när man betalat till Radiotjänst och som man kan använda för att kunna se på SVT Play, TV 4 Play och andra liknande tjänster. Det skulle förstås sätta public service som idé i gungning, men till dess man har hittat en vettig lösning för att ta betalt för det som man ska ta belalt för, TV- och radioanvändande, inte för vilken Svensson som helst som bara ska kolla sin mail dagligen, så får man nog fundera åt såna banor.

/JS13

Intressant?

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage